Dark
Light

Gelders Archief zet 2000 oude filmfragmenten online

Auteur:
1 minuut leestijd

Gelders Archief zet 2000 oude filmfragmenten online
Het Gelders Archief heeft dinsdag 2000 films en filmfragmenten op zijn website gezet. Het gaat om historische films en filmfragmenten over Gelderland en Arnhem en omgeving.

De audiovisuele collectie startte met ongeveer 200 films van het voormalige Gemeentearchief Arnhem en de voormalige gemeentearchieven van Rheden-Rozendaal en Renkum. Het Audiovisueel Archief Gelderland (AVAG), opgericht in 2004, begon vier jaar later een filmverzamelcampagne, waardoor het aantal films over Gelderland behoorlijk groeide.

Instellingen en particulieren stelden hun historische filmmateriaal beschikbaar voor bewaring en digitalisering, waardoor dit audiovisuele erfgoed weer een toekomst kreeg. AVAG is een samenwerkingsverband van Gelders Archief en Gelders Erfgoed en maakt deel uit van de afdeling Collectie van het Gelders Archief. Het aantal historische films en video’s groeit inmiddels gestaag door.

Voorbeelden van recent op de website geplaatste films zijn de tewaterlating van schepen bij de ASM in Arnhem (1953-1955), afwatering in de Achterhoek (1976), het ontstaan van de dierentuin ‘Dierenvreugd De Achterste Molen’ in Epe (circa 1966) en de opening van een Vivo-winkel in Huissen (1966). De films zijn te bekijken via de website van het Gelders Archief.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×