Dark
Light

Gerrit Willem van Blaaderen – Modernist in Bergen

Tentoonstelling Stedelijk Museum Alkmaar
2 minuten leestijd
Gerrit Willem van Blaaderen - Bootjes aan de Seine, 1908 (particuliere collectie)
Gerrit Willem van Blaaderen - Bootjes aan de Seine, 1908 (particuliere collectie)

Stedelijk Museum Alkmaar presenteert een overzicht van het werk van de bijzonder veelzijdige kunstenaar Gerrit Willem van Blaaderen (1873-1935). Landschappen, stillevens en reisimpressies trekken voorbij in dit indrukwekkende portret. Niet eerder is het oeuvre van Van Blaaderen zo compleet gepresenteerd. Bijzonder is het grote aantal schilderijen uit particuliere collecties; stukken die van 27 februari tot en met 28 augustus 2016 voor het publiek te zien zijn.

Invloedrijk impressionist

In 1903 begon Gerrit Willem van Blaaderen zijn carrière in Laren, waar hij werkte in de trant van Anton Mauve (1838-1888), een van de grote meesters van de Haagse School. Twee jaar later huwde hij Riet Hoogendijk, de zus van de verzamelaar Cornelis Hoogendijk, die een grote en belangwekkende kunstcollectie had aangelegd. Daarin bevond zich werk van oude meesters, maar ook dat van moderne kunstenaars als de impressionist Alfred Sisley (1839-1899), de post-impressionist Paul Cézanne (1839-1906) en het Franse werk van Vincent van Gogh (1853-1890). Van Blaaderen werd door deze kunstenaars in grote mate beïnvloed. Aanvankelijk ontwikkelde hij zich tot impressionist, terwijl hij later in Bergen, waar hij de laatste veertien jaar van zijn leven doorbracht, zich liet beïnvloeden door de Bergense School.

Gerrit Willem van Blaaderen: een reizende modernist

Haven in Bretagne - G.W. van Blaaderen (wiki)
Haven in Bretagne – G.W. van Blaaderen (wiki)
Van Blaaderen werd in zijn tijd gezien als één van de belangrijkste moderne kunstenaars van Nederland; voor zijn werk werd destijds meer betaald dan voor werk van zijn nu meer bekende tijdgenoten Jan Sluijters, Leo Gestel of Piet Mondriaan. Net zoals dat het geval was bij veel van zijn jonge collega’s, bleef Van Blaaderen zijn werk steeds vernieuwen. Het werk dat hij maakte op zijn vele reizen naar Frankrijk is licht van kleur en (neo)-impressionistisch, maar vanaf 1910 werd de invloed van Paul Cézanne in zijn werk steeds groter. Hij koesterde voor deze pionier van de moderne kunst een buitengewone fascinatie. In Taormina (Sicilië) vond hij in 1924 een heel eigen stijl, superieur in compositie en kleur. Later in Bretagne ging Van Blaaderen terug naar het figuratieve en vervaardigde hij imposante doeken van vissers. Sinds de kunstenaar zich in 1921 vestigde in Bergen liet hij zich daarnaast ook inspireren door de beeldtaal van de expressionistische kunstenaars van de Bergense School, die zich kenmerkt door de hoekige krachtige vormen in verzadigde kleuren en met sterke contrasten geschilderd.

Het is dankzij het enthousiasme en de kennis van samensteller Kees van der Geer dat in deze tentoonstelling en bijbehorende publicatie Gerrit Willem van Blaaderen voor het eerst in al zijn veelzijdigheid wordt getoond, als een belangrijk Nederlands impressionistisch én expressionistisch schilder.

Stedelijk Museum Alkmaar en Bergense School

Stedelijk Museum Alkmaar, geopend in 1875, is één van de oudste musea van Nederland. Het recent vernieuwde museum presenteert naast tijdelijke tentoonstellingen een hoogwaardige collectie oude en moderne kunst, kunstnijverheid en stadsgeschiedenis. Stedelijk Museum Alkmaar heeft een sterke en onderscheidende collectie Bergense School. Deze verzameling toont een dwarsdoorsnede van het Noord-Hollands expressionisme van 1900 tot 1955.Oeuvres van kunstenaars als Leo Gestel, Dirk Filarski, Gerrit Willem van Blaaderen, Arnout Colnot, Piet en Matthieu Wiegman en Charley Toorop zijn goed vertegenwoordigd.

Vanaf 20 mei 2016 kunnen liefhebbers van de Bergense School hun hart ophalen in de volledig gerenoveerde bovenzaal. In de vernieuwde vaste tentoonstelling worden hoogtepunten uit de collectie getoond, in combinatie met bijzondere bruiklenen uit museale en particuliere collecties.

×