‘Vies boekje’ populair bij geschiedenisdocenten

Het boek Vieze liedjes uit de 17e en 18e eeuw van Annemieke Houben is de winnaar van de Kleio publieksprijs. Dat is afgelopen week bekendgemaakt tijdens een congres van de Vereniging van docenten geschiedenis en staatsinrichting in Nederland (VGN).


De prijs is dit jaar in het leven geroepen en is bedoeld voor Nederlandstalige boeken die het best bruikbaar zijn tijdens de geschiedenisles. Aan de prijs is een sculptuur en een geldbedrag van 250 euro verbonden. Docenten konden de afgelopen tijd stemmen op een aantal genomineerde geschiedenisboeken. Vieze liedjes werd uiteindelijk verkozen tot het meest bruikbare geschiedenisboek van het afgelopen jaar.

Erotische cultuur

Het boek bevat een verzameling vieze liedjes uit de zeventiende en achttiende eeuw. Hoewel er al langere tijd veel aandacht is voor de cultuur en economie in de Lage Landen in deze periode, bleef de erotische cultuur onderbelicht. Annemieke Houben bracht daar met haar boek verandering in.

Informatie over het boek: Vieze liedjes uit de 17e en 18e eeuw
Fragmenten uit het boek: “Ik deed haar zin, en draafde stijf dat tuintje in.”

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: