‘Gestolen erfgoed Syrië belandt zelden in Europa’

In Syrië en Irak wordt veelvuldig erfgoed gestolen, maar dit erfgoed belandt vrijwel niet in Europa. Dat heeft minister van Cultuur Jet Bussemaker deze week aan de Tweede Kamer geschreven. In Nederland zijn de autoriteiten slechts één keer op gestolen erfgoed uit Syrië gestuit.

Islamitische Staat (IS) staat vooral bekend om de verwoest van erfgoed in Irak en Syrië, maar de handel in oude kunstschatten is ook een belangrijke inkomstenbron voor de terreurbeweging. In de praktijk worden objecten verwoest die onverkoopbaar zijn, bijvoorbeeld doordat ze niet te verplaatsen zijn.

Waar het gestolen erfgoed precies beland is onduidelijk, maar volgens de minister zijn er geen aanwijzingen dat veel van de historische schatten in Europa belanden.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: