/

‘Gestolen erfgoed Syrië belandt zelden in Europa’

Ruines van Palmyra (cc - James Gordon)
Ruines van Palmyra (cc - James Gordon)

In Syrië en Irak wordt veelvuldig erfgoed gestolen, maar dit erfgoed belandt vrijwel niet in Europa. Dat heeft minister van Cultuur Jet Bussemaker deze week aan de Tweede Kamer geschreven. In Nederland zijn de autoriteiten slechts één keer op gestolen erfgoed uit Syrië gestuit.

Islamitische Staat (IS) staat vooral bekend om de verwoest van erfgoed in Irak en Syrië, maar de handel in oude kunstschatten is ook een belangrijke inkomstenbron voor de terreurbeweging. In de praktijk worden objecten verwoest die onverkoopbaar zijn, bijvoorbeeld doordat ze niet te verplaatsen zijn.

Waar het gestolen erfgoed precies beland is onduidelijk, maar volgens de minister zijn er geen aanwijzingen dat veel van de historische schatten in Europa belanden.

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: