Groeningemuseum verwerft twee Belgische meesterwerken

1 minuut leestijd

Het Groeningemuseum in Brugge heeft recent twee schilderijen van de Belgische kunstenaars Joseph Denis Odevaere en François-Joseph Navez aan de collectie toegevoegd. De werken zijn vanaf nu in het museum te bewonderen.

Het schilderij van Odevaere (1775-1830) stelt een levensgrote naakte Narcissus-figuur voor die zichzelf bewondert in de weerspiegeling van het water. De voorstelling is gebaseerd op de ‘Metamorfosen’ van Ovidius, één van de belangrijkste en populairste mythologische werken uit de Latijnse literatuur. Het verhaal vertelt de metamorfose van Narcissus, een beeldschone jonge jager die – nadat hij verliefd werd op zijn eigen spiegelbeeld – uiteindelijk stierf en veranderde in een gele bloem, de narcis.

Joseph Denis Odevaere (Brugge 1775 - Brussel 1830) Narcissus, 1820 Olieverf op doek
Joseph Denis Odevaere (Brugge 1775 – Brussel 1830) Narcissus, 1820 Olieverf op doek

Odevaere’s figuur beantwoordt volgens het museum aan het neoclassicistisch schoonheidsideaal. Het doek was één van de vijf werken die Odevaere in 1820 tentoonstelde op het Salon van Gent. Het werk werd begin 2015 door het Groeningemuseum aangekocht tijdens een veiling in New York.

Groepsportret door Navez

Het andere werk dat sinds kort in het museum te bekijken is, is van de hand van François-Joseph Navez (1787-1869), de belangrijkste neoclassicist in België. Het gaat om een bruikleen. Het doek is een groepsportret van Théodore Joseph Jonet en zijn twee dochters. Waarschijnlijk liet de opdrachtgever dit werk maken net vóór het huwelijk van zijn oudste dochter Juliette met de geneesheer Joseph Emile Lequime. Dit schilderij vormt een knap ensemble met de overige portretten van de Brugse neoclassicististen van het Groeningemuseum.

François-Joseph Navez (Charleroi 1787 - Brussel 1869) Portret van Théodore Joseph Jonet en zijn twee dochters, 1832
François-Joseph Navez (Charleroi 1787 – Brussel 1869) Portret van Théodore Joseph Jonet en zijn twee dochters, 1832

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×