Groninger Museum verwerft schilderijen Jan Wiegers

1 minuut leestijd
Jan Wiegers, Frauenkirch, 1920
Jan Wiegers, Frauenkirch, 1920 (Groninger Museum)

Het Groninger Museum heeft twee werken van De Ploeg-kunstenaar Jan Wiegers aangekocht. Het gaat om de schilderijen Frauenkirch en Stilleven met sculpturen. Wiegers maakte de schilderijen tussen 1920-1921 toen hij tijdelijk in het Zwitserse Davos verbleef.

Jan Wiegers, Stilleven met sculpturen, 1921
Jan Wiegers, Stilleven met sculpturen, 1921 (Groninger Museum)
Tijdens zijn verblijf in Zwitserland raakte de Groningse kunstenaar bevriend met zijn Duitse collega Ernst Ludwig Kirchner, voorman van kunstbeweging Die Brücke, die destijds in Davos woonde. Het schilderij Frauenkirch toont een zomers landschap vanaf Kirchners huis. Op het Stilleven met sculpturen staan twee naaktfiguren en een koe, geïnspireerd op Afrikaanse beelden, eveneens een grote inspiratiebron voor Kirchner.

Ontwikkeling De Ploeg

Volgens het museum laten de aangekochte schilderijen zien dat de ontmoeting tussen Wiegers en Kirchner belangrijk was voor de ontwikkeling van De Ploeg. Het Groninger Museum:

“Beide schilderijen zijn vervaardigd met de wasverf-techniek, waarbij olieverf en bijenwas worden vermengd. Kirchner introduceerde de techniek bij Wiegers, die deze vervolgens doorgaf aan kunstenaars van De Ploeg die hiermee hun kenmerkende stijl ontwikkelden.”

De twee schilderijen behoren tot het vroege werk van Jan Wiegers dat vrij zeldzaam is.

De collectie van De Ploeg van het Groninger Museum is de grootste in zijn soort en bestaat uit ruim tweeduizend werken. De twee recente verworven schilderijen zijn vanaf nu te zien in de vaste presentatie over het kunstenaarscollectief.

Boek: Expressionistische Begegnung – Ernst Ludwig Kirchner – Jan Wiegers

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×