Week van de koloniale geschiedenis

Grote Pop Art-tentoonstelling in Museum Het Valkhof

Afb: Museum Het Valkhof
In Museum Het Valkhof in Nijmegen is tot begin januari een tentoonstelling te zien over de Pop Art stroming in Europa. Volgens het museum gaat het om een unieke tentoonstelling en zijn er in West-Europa niet eerder zoveel Pop Art-werken bij elkaar gekomen.

Pop Art is een stroming in de moderne beeldende kunst die in de jaren vijftig van de vorige eeuw gelijktijdig in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten ontstond. In Frankrijk ontstond rond dezelfde tijd het nouveau réalisme. Als vader van de Pop Art wordt vaak de Britse kunstenaar Richard Hamilton genoemd. In 1954 werd in de Whitechapel Art Gallery in Londen de eerste Pop Art-tentoonstelling gehouden onder de naam This is Tomorrow. In de jaren hierna ontwikkelde de kunststroming zich verder.


Museum Het Valkhof:

- advertentie -

Inmiddels hebben de hemelbestormende jaren zestig een legendarische status gekregen. De tijd is rijp om een breed publiek kennis te laten maken met de kunst van David Hockney, Richard Hamilton, Peter Blake, Gerhard Richter, Martial Raysse, Jean Tinguely, Niki de Saint Phalle en vele anderen. Zij waren de pioniers van de Europese Pop Art.

Voor de tentoonstelling zijn honderd werken vijftig verschillende kunstenaars bij elkaar gebracht. De werken zijn onder meer afkomstig uit het Centre Pompidou in Parijs, het Gulbenkian Museum in Lissabon, Museum Thyssen Bornemisza in Madrid en het museum Lodz in Polen.

De tentoonstelling is ingedeeld in acht thema’s: ‘genot, welvaart en vrije tijd’, ‘space age – de ruimtevaart’, ‘politiek’, ‘iconen’, ‘iconen – diva’s’, ‘assembleren – etaleren’, ‘spiegel van het leven’ en tenslotte ‘anonieme realiteit’. De thema’s zijn volgens het museum kenmerkend voor de ontwikkelingen en gebeurtenissen in de jaren zestig. In de expositie is ook een documentaire te zien over Pop Art in Europa, gemaakt door filmmaakster Els Dinnissen.

De tentoonstelling, getiteld Pop Art in Europa, is nog te zien tot en met 6 januari 2013.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: