In februari 1983 waren de compact discs of cd’s op de markt gekomen. Eerst was er een beperkt aanbod en was de cd duur: 39,90 gulden per schijfje, twee keer zo duur als een langspeelplaat.
Zo kwam er een geluidsdrager bij, naast de plaat (LP of elpee), het cassettebandje en de ‘grote tape of geluidsband’. De cd was heel populair, maar heeft alweer terrein moeten prijsgeven aan geluidsdragers als i-pod en muziekleveranciers als Spotify. Bij de liefhebbers heeft intussen het ‘vinyl’ een echte comeback gemaakt en alweer jaren worden er platenspelers verkocht.
Bericht in De Waarheid van 25 februari 1983:
Slechts eenderde van de platenhandel in ons land kan per 1 maart de compact disc aan de man brengen, het transparante kunststofplaatje met beschermlaag waarop in uiterst kleine kuiltjes muziek “ligt” opgeslagen. De fabrikanten van afspeeltoestellen en plaatjes kunnen niet aan de vraag voldoen. De verwachtingen waren hoog, maar worden overtroffen. De nieuwe geluidsdrager komt tegelijk beschikbaar in Engeland, Frankrijk en Duitsland.
Dit is meegedeeld door Polygram, de verkoop- en marketingorganisatie van Phonogram en Polydor, die 160 compact discs met alle groepen repertoire op de markt brengt. De oppervlakte van het plaatje is ruim een tiende van de bekende langspeelplaat. Op elk plaatje zit aan een kant de muziekinformatie. Die ene afspeelkant kan evenwel tot ten hoogste zestig minuten muziek verschaffen. Een laserstraal leest de muziekinformatie van het plaatje, dat nauwelijks zal verslijten. De eerste fabriek voor de compact disc in Europa is die van Polygram in Hannover. De geadviseerde publieksprijs is ƒ 39,90 voor populaire muziek en ƒ 46,50 voor klassiek.
Lees het volledige historische krantenartikel op Delpher.
Vorige bericht | Volgende bericht
Benieuwd naar wat er vroeger speelde rond deze tijd? De Koninklijke Bibliotheek (KB) brengt in deze rubriek het heden met het verleden samen. De historische krantenartikelen die uitgelicht zijn, berichten over grote gebeurtenissen in de wereldgeschiedenis, maar ook over het ‘kleine nieuws’. Deze artikelen, en miljoenen andere berichten van vroeger, zijn te vinden op de website Delpher.nl..