Herbegrafenis voor Poolse vrijheidsstrijder

Zygmunt Szendzielarz (1910-1951)
1 minuut leestijd
Herbegrafenis voor Poolse vrijheidsstrijder
Herbegrafenis voor Poolse vrijheidsstrijder

De Poolse soldaat Zygmunt Szendzielarz, die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog verzette tegen de Russen en de communisten ook na de oorlog bleef bestrijden, heeft zondag een staatsbegrafenis gekregen. De plechtigheid werd bijgewoond door verschillende hoogwaardigheidsbekleders, waaronder president Andrzej Duda en verschillende ministers.

In de zomer van 1944 werd het Poolse Comité van Nationale Bevrijding opgericht als provisorische regering voor het deel van Polen dat door het Rode Leger op nazi-Duitsland was veroverd. Het comité werd ondersteund en gestuurd door de Sovjet-Unie.

Zygmunt Szendzielarz wilde zich niet neerleggen bij de communistische overheersing en bleef de communisten, ook nadat de oorlog tot een eind was gekomen, bestrijden. Ondergronds voerde de Pool verschillende acties uit onder meer tegen Sovjet-functionarissen en gevangenkampen. In 1948 werd hij gearresteerd. Na een showproces werd hij drie jaar later door het communistische regime in Polen ter dood gebracht, samen met verschillende andere strijders. Szendzielarz was op dat moment veertig jaar oud. Zijn lichaam belandde in een massagraf. Drie jaar geleden werden zijn resten gevonden.

Zygmunt Szendzielarz na zijn arrestatie
Zygmunt Szendzielarz na zijn arrestatie

Na de val van het communisme werd de Pool al gerehabiliteerd. Hij kreeg postuum onder meer het Virtuti Militari, de hoogste Poolse militaire onderscheiding voor heldendom en moed. En nu heeft Szendzielarz dus ook een staatsbegrafenis gekregen. Zondag werd hij ook postuum gepromoveerd van luitenant tot kolonel.

Zygmunt Szendzielarz is begraven op een militaire begraafplaats.

Boek: Het oorlogstrauma van Polen
Overzicht: Boeken over de geschiedenis van Polen

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×