KlussenKlussen

Hermitage herdenkt rol Nederlanders in leger Napoleon

Volgende week zaterdag opent de Hermitage in Amsterdam een zogenaamd Berezinakabinet. Hierin wordt stilgestaan bij de Nederlanders die in het Napoleontische leger dienden.

- ad -

Napoleons Grande Armée was in 1812 na een snelle opmars tot in Moskou gekomen, maar trof daar een verlaten stad zonder voorraden. Toen ook de winter nog inviel zag hij zich gedwongen terug te keren. De terugtocht pakte gruwelijk uit, met als dieptepunt de oversteek van de Berezina (nu in Wit-Rusland). Vele duizenden soldaten kwamen daarbij om het leven, maar mede dankzij een heldenrol van Nederlandse pontonniers konden ook duizenden levens worden gered.

Originele kogel

Aan de hand van nagelaten objecten, in bruikleen gegeven door nazaten van Nederlandse soldaten in de Grande Armée, komen de verschikkingen van die tijd tot leven. Tot de bruiklenen behoren dagboeken, prenten, onderscheidingstekens, persoonlijke bezittingen en een originele kogel die een van de soldaten verwondde.

De meeste objecten komen uit privécollecties en worden voor het eerst tentoongesteld. Een interactieve soundscape van de beroemde schoolplaat van Hoynck van Papendrecht laat de oversteek van de ijskoude rivier indringend voelen.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Het Berezinakabinet maakt onderdeel uit van de tentoonstelling Alexander, Napoleon & Joséphine.

Lees ook:
Boek: Crossing the Berezina – A Victory During the Retreat

Kogel uit de nek van Henrikus van der Linden
Kogel uit de nek van Henrikus van der Linden – Gewond geraakt tijdens de slag bij Berezina op 27 november 1812. De kogel werd in Nederland verwijderd en bewaard in een doosje met een later opschrift: H. van der Linden, geblesseerd 27 november 1812. Geboren 8 september 1784, overleden 6 november 1846.

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

Veel meer tips ➱


Populaire geschiedenisboeken:

Spinozoland - Maxime RovereOnze jongens in Indië
- Jacob ZwaanBoeken bij de Netflix-serie BridgertonLied van de Goden - Reggie BaayDe tuinen van Buitenzorg - Jan Brokken

Bekijk hier meer geschiedenisboeken of recenseer de boeken die al las