Niet ver van het historisch centrum van Brussel bevindt zich verscholen achter een huizenrij het Bellonahuis. Het zeventiende-eeuwse pand is van de straatkant niet te zien waardoor zelfs heel wat Brusselaars het bestaan ervan niet afweten. Het gebouw is immers enkel te betreden via een nauwe doorgang aan de Vlaamsesteenweg. Een kennismaking:
Her voorafgaandelijk verhaal
![Beeldhouwwerk van Jan Cosijn boven de toegangsdeur. (CC BY-SA 3.0 - Michel wal - wiki)](https://historiek.net/wp-content/uploads-phistor1/2019/01/screenshot-upload.wikimedia.org-2019.01.23-13-49-21-320x480.jpg.webp)
Het Bellonahuis onder de loep
Boven het fraaie ingangsportiek van het gebouw prijkt een beeltenis van Bellona, de vroeg-Romeinse godin van de krijgskunst. Wie het beeld liet aanbrengen of wanneer het precies werd geplaatst is niet duidelijk. Sommigen zijn de mening toegedaan dat het mogelijk Olympia Mancini zelf was die eind 1697 de opdracht gaf om de buste te plaatsen, ter herinnering aan de overwinning die haar zoon prins Eugène van Savoye (1663-1736) kort daarvoor behaalde op het Ottomaanse leger van Mustafa II tijdens de Slag bij Zenta1. Anderen denken dan weer dat het krijgshaftig aandoend beeld er al eerder werd aangebracht door de vroegere bewoner, een zekere Nicolaas Bally, die naar verluidt een wapenhandelaar zou geweest zijn, wat als verklaring ook plausibel lijkt.
![Het Bellonahuis met de glazen overkoepeling. (CC0 - Karmakolle - wiki)](https://historiek.net/wp-content/uploads-phistor1/2019/01/screenshot-upload.wikimedia.org-2019.01.23-13-47-22.jpg.webp)
De luisterrijke barok geïnspireerde geveldecoraties van de woning worden toegeschreven aan de architect en meester-beeldhouwer Jan Cosyn (1646-1708). Niet echt vreemd wanneer men weet dat hij als vooraanstaand lid van de gilde der ‘Vier Gekroonden’2 een belangrijke rol speelde bij de wederopbouw van verscheidene panden op de Brusselse Grote Markt na het verwoestende artilleriebombardement van 1695 door de troepen van de Franse koning Lodewijk XIV.
De barokke voorgevel
![CC0 - Karmakolle - wiki](https://historiek.net/wp-content/uploads-phistor1/2019/01/dd-2019.01.23-320x435.jpg.webp)
Ter hoogte van de raamopeningen zijn tussen de pilasters door vier medaillons te zien met de afbeelding van de Romeinse keizers Hadrianus, Trajanus, Antoninus en Marcus Aurelius waardoor het geheel een martiaal allure krijgt.
De verdere geschiedenis
In 1913 werd de woning door de stad Brussel aangekocht en tijdens het interbellum en de daaropvolgende jaren voor diverse doeleinden gebruikt. Eind 1980 werd het pand onder impuls van de Brusselse schilder en decorontwerper Serge Creuz (1924-1996) omgevormd tot een centrum voor toneel- en podiumkunsten. Speciaal is eveneens dat om de barokke voorgevel te beschermen tegen zure regen en de sculpturen te vrijwaren van vervuiling in de jaren negentig het binnenplein waarop het Bellonahuis uitgeeft volledig overwelft werd met een glazen dakconstructie die aan het gebouw een extra cachet verleent.
Boek: Brussel, geschiedenis van een Brabantse stad
2 – De invloedrijke gilde of ambacht der ‘Vier Gekroonden’ verenigde steenkappers, beeldhouwers, metselaars en schaliedekkers.