Archeologen hebben in Alkmaar resten van de historische bestrating van een oud plein gevonden. De gemeente heeft dat vandaag bekendgemaakt.
De vondst werd gedaan op de Paardenmarkt, in het centrum van de eeuwenoude stad. Eerder vonden archeologen onder meer al resten van een begraafplaats van een oud monnikenklooster en een skelet met een musketkogel in de schedel.
Tijdens het aanleggen van een nieuw opgravingsvlak stuitten de archeologen recent op een stuk historische bestrating in een diagonaal lopende baan. De bestrating bestaat uit grote kiezels en heeft volgens de onderzoekers het karakter van een weg. Naast de gevonden weg bevinden zich de resten van de vroegere Paardenmarkt.
Op en tussen de voegen van de oude bestrating hebben de archeologen vondsten gedaan die uit de achttiende eeuw dateren. Interessant, want tot op heden was er nauwelijks iets bekend over de ouderdom van de bestrating van het plein. Op achttiende-eeuwse kaarten is van de gevonden weg niets te zien.
Op vroeger kaartmateriaal, uit 1597 en 1603, is over het plein ongeveer op dezelfde plaats wel een diagonale band gestippeld. Vanaf 1647 wordt het plein afgebeeld met bomen erop.
Archeologen hopen de komende tijd meer te weten te komen over de ouderdom van de weg. De archeologische opgravingen op de Paardenmarkt in Alkmaar lopen nog tot en met augustus. De opgravingen vinden plaats voorafgaand aan een ingrijpende reconstructie van het plein.