Historische canon van de geneeskunde

1 minuut leestijd
Canon van de Geneeskunde
Canon van de Geneeskunde

Nederlands heeft er een historische canon bij, die van de geneeskunde. Van Romeinse geneeskunde tot het euthanasiedebat, van de ‘zwarte dood’ tot het fusiegen. De belangrijkste gebeurtenissen in de medische wetenschap in de afgelopen twintig eeuwen worden in de canon beschreven.

Canon van de geneeskunde
De Koninklijke Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG) presenteerde de canon die is samengesteld door de medische historici Frank Huisman en Mart van Lieburg eerder deze maand. Ook Frits van Oosterom, die de canon van Nederland ontwikkelde, werkte er aan mee. In 2007 werd de KNMG gevraagd om de hoofdmomenten en -personen uit de geschiedenis van de geneeskunde in beeld te brengen, de canon is het resultaat.

De canon start met het meisje van Yde en de Romeinse geneeskunde. Veel keerpunten in de geschiedenis worden beschreven, zoals de overgang van ‘bezetenheid’ naar krankzinnigheid in de 16 eeuw en het euthanasievraagstuk. Maar vooral de voortgang van de geneeskunde komt in beeld, van de introductie van medisch onderwijs tot de eerste kunstnier en van de ontdekking van insuline tot de eerste vrouwelijke geneeskunde student, Aletta Jacobs.

Middeleeuwse canon

Een canon van de geneeskunde is al eerder uitgebracht in de middeleeuwen. In de 11e eeuw schreef de Perzische wetenschapper Avicenna het standaardwerk voor medici tijdens de donkere eeuwen.

Boek: Canon van de geneeskunde in Nederland

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×