Dark
Light

Historische Turkse zomerhuizen

Auteur:
1 minuut leestijd

Foto: Martin Paternotte
In Museum Geelvinck in Amsterdam wordt donderdag de tentoonstelling Buitens aan de Bosporus geopend. De tentoonstelling geeft een beeld van de historische Turkse zomerhuizen.

Nederland en Turkije onderhouden dit jaar precies vier eeuwen diplomatieke betrekkingen met elkaar. In 1612 bood de Nederlandse gezant Cornelis Haga (1578-1654), namens de Republiek der Nederlanden, zijn geloofsbrieven aan de Ottomaanse Sultan aan. De sultan, Ahmed I, verleende de Republiek dat jaar eenaantal voorrechten. Zo kregen ze toestemming onder eigen jurisdictie handel te drijven in het Ottomaanse Rijk en werden ze vrijgesteld van bepaalde belastingen.

Dit jaar wordt op verschillende manieren stilgestaan bij het feit dat Nederland en Turkije vier eeuwen diplomatieke betrekkingen onderhouden. Ook in het Amsterdamse Museum Geelvinck wordt hier aandacht aan besteed.

De tentoonstelling Buitens aan de Bosporus is opgezet rondom niet eerder geëxposeerde foto’s van interieurs van oude stadspaleizen en voorname huizen in en rond Istanbul en langs de Bosporus, gemaakt door de Nederlandse fotograaf Martin Paternotte. Museum Geelvinck:

De foto’s tonen de schoonheid van deze interieurs; nog zichtbare getuigen van een rijke traditie uit een vervlogen tijd. Zij illustreren ook de kwetsbaarheid van dit cultureel erfgoed en hoe waard dit is om te behouden en te behoeden voor verval. Uit de foto’s spreekt tevens hoe kosmopolitisch het Istanbul van eertijds was, met een levensstijl, waarin Europese invloeden zich zo welbevonden tussen voorbeelden van oosterse tradities en vormgeving.

De theeserre van het museum is naar aanleiding van de tentoonstelling omgetoverd tot selamlik, of Turkse ontvangstkamer. In de achttiende eeuw werden op veel buitenplaatsen in de tuin een zogenoemde ‘Turkse tent’ als theepaviljoen geplaatst. Museum Geelvinck:

De culturele wisselwerking was wederzijds: veel invloeden van westerse stijlen – en vooral de rococo – vonden hun weg naar de luxe interieurs van de buitenhuizen van het kosmopoliete Istanbul.

De opening van de tentoonstelling wordt donderdag verricht door de ambassadeur voor Turkije in Nederland.

De tentoonstelling Buitens aan de Bosporus loopt van 15 maart tot en met 11 juni 2012


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×