Dark
Light

Hoe India zijn koloniale verleden ‘wegpoetst’

Kolonialisme! De vloek van de geschiedenis
7 minuten leestijd
Uitzicht op de Ram Mandir op de dag van de inwijding, januari 2024
Uitzicht op de Ram Mandir op de dag van de toewijding, januari 2024 (GODL-India ā€“ wiki)
Het koloniale verleden en het slavernijverleden van Nederland staan volop in de belangstelling, in steeds negatievere termen. Na tientallen jaren borstklopperij is de slinger doorgeslagen naar boetedoening. Is dat wenselijk of moet de politiek stoppen met wat volgens velen getuigt van een weg-met-ons mentaliteit? Historicus Martin Bossenbroek neigt naar dat laatste. In zijn boek Kolonialisme! De vloek van de geschiedenis betoogt hij dat de omgang met de vaderlandse geschiedenis de kloof tussen politiek en burger in de Nederlandse samenleving heeft vergroot. Kan er recht worden gedaan aan het verleden zonder het heden te belasten met een verdere polarisering die de democratie bedreigt? Op Historiek plaatsen we een fragment uit zijn boek over een land dat niet zit te wachten op excuses maar op een andere manier terugkijkt naar zijn koloniale verleden: India. Onder de huidige minister-president Narendra Modi worden alle sporen van het kolonialisme weggepoetst.

India en het koloniale verleden

Waar Modi vanaf wil, is volstrekt duidelijk: alle sporen van ā€˜twee eeuwen Brits kolonialismeā€™ moeten weg. Ter gelegenheid van Indiaā€™s vijfenzeventigjarige onafhankelijkheid, op 15 augustus 2022, maakte hij een tussenbalans op van de vorderingen: naamsveranderingen van straten, gebouwen en eilanden, afschaffing van honderden ā€˜archaĆÆscheā€™ koloniale wetten, terugdringing van het Engels in het onderwijs en de oprichting van een nieuw, puur Indiaas, oorlogsmonument.

Het standbeeld van George V dat in 1968 werd verplaatst naar het Cononation Park in Delhi.
Het genoemde standbeeld van George V dat in 1968 werd verplaatst naar het Cononation Park in Delhi. (CC BY-SA 4.0 ā€“ Harshanh ā€“ wiki)
Hoogtepunt van de festiviteiten was de onthulling van een achtenhalve meter hoog standbeeld van ā€˜nationale held en vrijheidsstrijderā€™ Netaji (ā€˜Eerbiedwaardige Leiderā€™) Subhas Chandra Bose in hartje New Delhi, precies op de plek waar in koloniale tijden de Britse koning George V in steen was vereeuwigd. Het was, sprak Modi tijdens de onthullingsceremonie geroerd, een historisch moment, opnieuw een belangrijke stap in de overgang van de vroegere ā€˜slavernijmentaliteitā€™ naar de toekomstige ā€˜vrijheid van geest en zielā€™.

In zijn scherpe afkeuring van de ā€˜Rajā€™ (Britse heerschappij red.) staat Modi niet alleen. Er zijn inmiddels tal van studies verschenen over het geweld, het racisme en de uitbuiting waaraan India onder het Britse koloniale bestuur was blootgesteld. Waarin Modi zich wĆ©l onderscheidt, is het historische alternatief dat hij aanprijst om die koloniale schandvlek uit te wissen. Als India zich laat inspireren door zijn prekoloniale verleden, houdt hij zijn landgenoten geregeld voor, kan het de hele wereld aan. Ook de moderne hightech wereld, met zijn noodzaak tot steeds nauwere samenwerking.

Immers, ā€˜het vreedzaam naast elkaar bestaan van ontelbare tradities en geloofsovertuigingenā€™, het ā€˜vieren van de verscheidenheid in ons enorme landā€™, het ā€˜gevoel van eenheidā€™, het was er allemaal al, voordat het werd verstoord door ā€˜de koloniale mentaliteitā€™. Als India zich her(uit)vindt kan het volgens Modi met recht aanspraak maken op de eretitel ā€˜Moeder van de Democratieā€™.

‘Indiase vrijwilligers die zich daarbij aansloten, legden de eed van trouw dus af aan de FĆ¼hrer’

Het zijn gloedvolle woorden, maar wat betekenen ze in de praktijk? Eerst even over het standbeeld van ā€˜vrijheidssymboolā€™ Subhas Chandra Bose. Westerse lezers zal zijn naam waarschijnlijk niet veel zeggen, maar in India is hij een grootheid. Een omstreden grootheid, dat wel, want in tegenstelling tot andere nationalistische leiders als Jawaharlal Nehru ā€“ in 1947 de eerste premier van het onafhankelijke India ā€“ gebruikte hij de Tweede Wereldoorlog om zijn anti-Britse verzet rĆ¼cksichtslos kracht bij te zetten. Die Duitse term is met opzet gekozen. In april 1941 vervoegde Bose zich in Berlijn. De nazi-ideologie, inclusief moorddadig antisemitisme, was voor hem geen beletsel zich in dienst te stellen van de propagandistische Azad Hind Radio. Hij werd ontvangen door Hitler zelf en kreeg toestemming voor de oprichting van een eigen Legion Freies Indien, onderdeel van de Waffen-SS. De Indiase vrijwilligers die zich daarbij aansloten, legden de eed van trouw dus af aan de FĆ¼hrer. Tot gevechtsacties kwam de eenheid niet. Na het vastlopen van de Duitse opmars in de Sovjet-Unie ā€“ en de vandaaruit geplande aanval op Brits-IndiĆ« ā€“ werd Bose per U-Boot overgebracht naar het Aziatische strijdtoneel.

Ontmoeting tussen Subhas Chandra Bose en Adolf Hitler in 1942
Ontmoeting tussen Subhas Chandra Bose en Adolf Hitler in 1942

Ook daar was al een speciale Indiase legereenheid gevormd, als onderdeel van een Japanse invasiemacht. Die zette in 1944 daadwerkelijk voet aan land in Brits-Indiƫ, maar werd teruggeslagen. Na de Japanse capitulatie op 15 augustus 1945 zocht Bose een goed heenkomen in het door de Sovjet-Unie bezette Mantsjoerije. Op weg daarheen kwam hij boven Taiwan om bij een vliegtuigongeluk.

Nu, vijfenzeventig jaar later, staat Bose daar dus meer dan levensgroot in zwart graniet als icoon van het nieuwe India, de oerdemocratie volgens Modi. Nota bene recht tegenover de India Gate, het op de Arc de Triomphe lijkende ā€˜kolonialeā€™ oorlogsmonument voor de vijfenzeventigduizend Indiase militairen die in Britse dienst zijn gesneuveld tijdens de Eerste Wereldoorlog. TĆ©gen de Duitsers dus, toen ook al. Dat is alles bij elkaar een ingewikkeld samengestelde symbolische boodschap.

Nog lastiger te verenigen met Modiā€™s prediking van vrede, vrijheid en verdraagzaamheid is zijn religieuze dwingelandij. Op 22 januari 2024 werd in Ayodhya, in de noordoostelijke deelstaat Uttar Pradesh, een nieuwe, prestigieuze hindoetempel ceremonieel in gebruik genomen. Het heiligdom is gewijd aan Ram, een van de belangrijkste hindoeĆÆstische goden, of beter gezegd: een van de verschijningsvormen van het opperwezen Brahman. Modi verrichtte, na de voorafgaande elf dagen te hebben gevast, als hogepriester in vol ornaat zelf alle vereiste rituele handelingen.

Modi tijdens de onthulling van het standbeeld van Subhas Chandra Bose, 2022
Modi tijdens de onthulling van het standbeeld van Subhas Chandra Bose, 2022 (GODL – India)

Welk exceptioneel belang hij aan de plechtigheid hechtte, bleek uit zijn emotionele toespraak. ā€˜Ram Lallaā€™, hield hij de duizenden aanwezige gelovige hindoes Ć©n heel televisiekijkend India met trillende stem voor, was niet alleen ā€˜het geloof, de wet, het geweten, het prestige en de macht van Bharat (India)ā€™, maar ook ā€˜de allesomvattende ziel van het universum […] voor jaren, eeuwen, ja voor millenniaā€™. Hij eindigde met excuses aan de godheid, omdat de bouw van het heiligdom zo lang op zich had laten wachten.

Het centrale beeld van de godheid bij de Ram Mandir gelegen aan Ram Janmabhoomi in Ayodhya
Het centrale beeld van de godheid bij de Ram Mandir gelegen aan Ram Janmabhoomi in Ayodhya tijdens inhuldiging in 2024. (GODL-India ā€“ wiki)
Alle aanwezigen, onder wie tal van vooraanstaande geestelijken, politici, industriĆ«len en niet te vergeten Bollywoodsterren, wisten precies wat hij bedoelde. Ook aan de kijkers thuis hoefde niets te worden uitgelegd. De Ram Mandir staat namelijk boven op Indiaā€™s eigen ā€˜Tempelbergā€™, dat wil zeggen een heilige plek voor meer dan Ć©Ć©n geloofsrichting, in dit geval het hindoeĆÆsme en de islam.

Volgens de overlevering is het de geboorteplaats van Ram. Van oudsher zou er een aan hem gewijde tempel hebben gestaan. Totdat er in het begin van de zestiende eeuw een moskee bovenop werd gebouwd, de Babri Masjid. In 1992 werd dit islamitische heiligdom op zijn beurt gesloopt, nu door radicale hindoes, met als gevolg een explosie van geweld in heel India en Pakistan.

Er ontbrandde meteen een juridische strijd, die uiteindelijk in 2019 door het Indiase Hooggerechtshof werd beslecht. Bij archeologisch onderzoek zouden onder de ruĆÆne van de Babri Masjid overblijfselen van een hindoeĆÆstische tempel zijn aangetroffen. Oftewel: de hindoes hadden de oudste claim en daarmee recht op een bouwvergunning. Voor het optrekken van een nieuwe moskee wezen de rechters een locatie twintig kilometer verderop aan.

‘Er wordt zelfs gesproken van vijftig miljoen bezoekers per jaar. Dat zouden er vijf respectievelijk tien keer zoveel zijn als in Mekka en het Vaticaan’

Sindsdien is het hard gegaan in Ayodhya. Niet alleen werd, onder meer met massale inzamelingsacties, financiering gevonden voor een imposant tempelcomplex, de hele stad onderging een totale metamorfose: een gemoderniseerd treinstation, een heel nieuw vliegveld, uitgebreide horecavoorzieningen en overal grootscheepse renovatieprojecten.

Allemaal omdat de Ram Mandir naar verwachting een magnetische uitwerking zal hebben op hindoeĆÆstische pelgrims. Er wordt zelfs gesproken van vijftig miljoen bezoekers per jaar. Dat zouden er vijf respectievelijk tien keer zoveel zijn als in Mekka en het Vaticaan. Zes maanden na de openstelling van de tempel lijkt het niet te hoog gegrepen. De bezoekersaantallen van die twee andere pelgrimsoorden zijn inmiddels al ruim gepasseerd.

Een andere verwachting was dat premier Modi bij de algemene verkiezingen eind mei 2024 zou worden beloond voor de verwezenlijking van deze ultieme hindoeĆÆstische droom. Hijzelf was daar in ieder geval heilig van overtuigd. Zowel in 2014 als in 2019 behaalde zijn Bharatiya Janata Party (BJP) een krappe meerderheid in de Lok Sabha, het Indiase parlement. Dit keer mikte hij veel hoger. Met vierhonderd van de vijfhonderddrieĆ«nveertig zetels zou hij een ruimer mandaat hebben, verkondigde hij ambitieus, om nog meer hindoe-nationalistische verlangens te kunnen realiseren.

Kaart van de grootste religies in India, per regio.
Kaart van de grootste religies in India, per regio. (CC BY-SA 4.0 ā€“ Jawale Kiran ā€“ wiki)

Dat zou slecht nieuws zijn geweest voor de religieuze minderheden in India – naast tweehonderd miljoen islamieten ook nog miljoenen christenen, sikhs en boeddhisten – die de afgelopen jaren door Modi steeds openlijker zijn gemarginaliseerd.

Kolonialisme! - Martin Bossenbroek
 
Gelukkig voor hen zag de begin juni bekendgemaakte verkiezingsuitslag er heel anders uit. De teller voor de BJP bleef steken op tweehonderdveertig zetels. Wel weer de grootste partij en samen met de partners van de National Democratic Alliance ook nog de meerderheid, maar de in INDIA (Indian National Developmental Inclusive Alliance) verenigde oppositiepartijen onder leiding van Rahul Gandhi kwamen met ruim tweehonderddertig zetels aardig in de buurt.

Daarmee hopen zij voldoende tegenwicht te kunnen bieden aan Modiā€™s theocratische en autocratische neigingen. Zijn radicale afwijzing van Indiaā€™s koloniale onderworpenheid valt volkomen te begrijpen. Maar zijn alternatief van religieuze tirannie is voor democratisch gezinde geesten geen aanlokkelijk perspectief.

×