Ikonen uit Recklinghausen en Varna

1 minuut leestijd
Nieuwtestamentische Drie-eenheid (Recklinghausen)
Nieuwtestamentische Drie-eenheid (Recklinghausen)

Nieuwtestamentische Drie-eenheid (Recklinghausen)
Nieuwtestamentische Drie-eenheid (Recklinghausen)
Het Dordrechts Museum opent zaterdag de tentoonstelling Wonderen van licht en toont daarmee tachtig ikonen uit de zustersteden Recklinghausen en Varna. Het overgrote deel van deze ikonen is nooit eerder in Nederland te zien geweest.

Het Ikonen-Museum in Recklinghausen (Duitsland) bezit de belangrijkste collectie Oost-Europese kerkelijke kunst buiten de orthodoxe landen. Deze collectie omvat meer dan drieduizend ikonen uit Griekenland, Rusland en de Balkanstaten van de dertiende tot de negentiende eeuw. De ikonen uit het Regionaal Historisch Museum in Varna (Bulgarije) die de komende tijd in Dordrecht te bewonderen zijn, stammen voornamelijk uit de Bulgaarse Renaissance (18e en 19e eeuw) en vertegenwoordigen op hun beurt een betekenisvolle periode binnen de orthodoxe wereld.

Het Dordrechts Museum:

“Of ze nu in Rusland zijn geschilderd, in Griekenland of Bulgarije, in de ‘strenge’ zestiende eeuw of in de wat vrijere periode erna, de uitbeeldingen blijven in de traditie. Een bovenaardse werkelijkheid wordt getoond. Daarom is ruimtelijkheid vermeden, de achtergrond vlak en zijn heiligen vaak frontaal weergegeven.”

Volgens het museum is het opvallend dat er ondanks deze beperkingen van de artistieke vrijheid nauwelijks ikonen te vinden zijn die op elkaar lijken.

Er zijn grote verschillen tussen ikonen uit verschillende periodes, landen en zelfs tussen regio’s, ateliers en individuele kunstenaars. De tentoonstelling in het Dordrechts Museum geeft een veelzijdig beeld en biedt bezoekers een unieke gelegenheid om enerzijds de verscheidenheid in de eenheid en anderzijds de overeenkomsten in de verschillen te ontdekken.

Wonderen van licht is voor het publiek te bezoeken van 26 oktober 2014 tot en met 22 februari 2015.

Lees ook: Iconen, bron van devotie

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×