Internationale onderzoekswebsite over schilderijen Rembrandt

Printscreen van een testversie van de nieuwe site – Afb: RKD
Het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD) en het Mauritshuis lanceren volgende week een internationale onderzoekswebsite over de schilderijen van Rembrandt van Rijn.

The Rembrandt Database gaat bestaande informatie en documentatie over de schilderijen digitaal bundelen en toegankelijk maken voor een internationaal publiek van onderzoekers en


- advertentie -
Man met halsstuk en hoed – Rembrandt, ca. 1626

museumprofessionals. De Engelstalige site zal zich in het bijzonder richten op het beschikbaar maken van beeldmateriaal en teksten die zijn ontstaan bij restauratie of technisch onderzoek.

Uiteindelijk streeft men er naar dat de website de zogenaamde first port of call wordt voor nationaal en internationaal onderzoek naar de schilderijen van Rembrandt. Bij de lancering bevat de database ongeveer tweeduizend documenten (beeldmateriaal en teksten), waarvan de meesten betrekking hebben op schilderijen in het Mauritshuis, maar ook in de National Gallery in Londen en het Metropolitan Museum of Art in New York. De komende jaren moet de informatie en documentatie in de database steeds verder worden uitgebreid.

Volgens de initiatiefnemers hebben de bezuinigingen in de cultuursector er voor gezorgd dat er in de sector steeds meer ondernemerschap moeten worden getoond en meer samenwerkingen aangegaan moeten worden. Het Mauritshuis en het RKD zijn nu dus zo’n samenwerking aangegaan.

Het Mauritshuis heeft een belangrijke en omvangrijke collectie Rembrandt schilderijen en besteedt als museum veel aandacht aan conservering en restauratie van en onderzoek naar de schilderijen uit de verzameling. Het RKD is een kenniscentrum en het centrale steunpunt in de wereld voor de bestudering van de Nederlandse kunst.

The Rembrandt Database wordt financieel ondersteun door de Andrew W. Mellon Foundation in New York. De lancering vindt plaats op 19 september aanstaande.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: