Het Joods Historisch Museum (JHM) presenteert vanaf eind oktober een tentoonstelling met ongeveer 150 foto’s van de beroemde Amerikaanse Magnumfotograaf Leonard Freed. De foto’s tonen joods Amsterdam in de jaren vijftig en laten het herstel van het joodse leven zien in de eerste decennia na de oorlog.
Leonard Freed (1929-2006), zoon van Russisch-joodse immigranten in New York, woonde van 1957 tot 1970 in Amsterdam. Hij was gefascineerd door de veerkracht en vitaliteit van de joodse gemeenschap, die eind jaren vijftig de draad van het leven weer zo goed als mogelijk had opgepakt. Het JHM:
“Er heerste een sfeer van optimisme en geloof in een betere toekomst. Over de oorlog werd nauwelijks gesproken, de emoties van verdriet en woede lagen diep weggeborgen. Met zijn camera volgde Freed een jaar lang Amsterdamse joden in hun dagelijkse leven thuis, in de synagoge en op hun werk.”
Freeds foto’s geven volgens het museum een rijk geschakeerd beeld van het opbloeiende joodse leven in de stad na de Tweede Wereldoorlog; van kleine Oost-Europese synagogen en dansavonden voor joodse jongeren tot de koosjere broodjeszaak van Sal Meijer en kooplieden op het Waterlooplein.
Boek
De foto’s zijn gemaakt in 1957-1958 en maken deel uit van Freeds omvangrijke fotoserie Joden van Amsterdam, het eerste grote fotoproject van zijn lange carrière. Een deel van de foto’s werd in 1958 gepubliceerd in het boek Joden van Amsterdam, uitgegeven door De Bezige Bij. Naar aanleiding van de tentoonstelling verschijnt er eind deze maand ook een fotoboek van Freed: Joden van Amsterdam in de jaren vijftig.
De tentoonstelling, getiteld ‘De tentoonstelling De oorlog voorbij. Leonard Freed fotografeert joods Amsterdam in de jaren vijftig’ loopt van 30 oktober 2015 tot en met 14 februari 2016
- Meer artikelen over fotografie
- Boek: Joden van Amsterdam in de jaren vijftig