Jongeren willen WOII blijven herdenken

1 minuut leestijd
Barak in Kamp Vught
Barak in Kamp Vught (CC BY 2.5 - wiki - P.J.L Laurens)

Meer dan tachtig procent van de jongeren vindt het herdenken van de Tweede Wereldoorlog belangrijk. Dat blijkt een panelonderzoek van jongerenorganisatie NJR. De onderzoeksresultaten zijn donderdagmorgen overhandigd aan staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten.

Uit het onderzoek blijkt dat jongeren het belangrijk vinden respect te betuigen aan de slachtoffers en stil te staan bij het feit dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Aan de manier waarop herdacht wordt hoeft niet zo snel iets veranderd te worden.

Het onderzoek van jongerenorganisatie NJR werd uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Van de 890 jongeren die zijn gevraagd naar hun mening, blijkt 83 procent het herdenken van de Tweede Wereldoorlog belangrijk te vinden. Bij de Nationale Dodenherdenking op 4 mei staan acht op de tien jongeren wel eens stil. Zij denken dan vooral aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Een speciale jongerenherdenking of het veralgemeniseren van de herdenking naar andere oorlogen vinden zij niet nodig, meldt het NJR.

Onderwijs

NJR stelt naar aanleiding van het onderzoek dat er op scholen wel wat meer aandacht mag worden besteed aan het herdenken van de oorlog. Slechts vier op de tien jongeren vindt namelijk dat er op school aandacht wordt besteed aan herdenken. Aandacht bestden aan de oorlog besteden kan wat NJR betreft bijvoorbeeld door overlevenden uit te nodigen of het bezoeken van Westerbork. NJR is een koepel van landelijke jongerenorganisatie in Nederland voor jongeren vanaf 12 jaar.

Bij de presentatie van de onderzoeksresultaten zei staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten het bemoedigend te vinden dat tieners van nu de Tweede Wereldoorlog willen blijven herdenken.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×