Week van de koloniale geschiedenis

Kamp Vught wil stuk spoorlijn terugplaatsen

Kamp Vught wil stuk spoorlijn terugplaatsen
Nationaal Monument Kamp Vught denkt erover een deel van het tracé van de kampspoorlijn, die na de oorlog werd afgebroken, weer zichtbaar maken. Het herinneringscentrum schrijft dat in een onlangs gepresenteerd nieuw beleidsplan.

Nationaal Monument Kamp Vught bestaat sinds 1990. Momenteel bezoeken jaarlijks ruim zestigduziend mensen, onder wie veel scholieren, de historische plek.

Het museum zegt de komende jaren de vleugels verder te willen uitslaan.

- advertentie -Belangrijk is daarbij de aandacht voor het oorlogserfgoed van het SS-concentratiekamp Vught én de na-oorlogse tijd. Dit komt onder meer tot uitdrukking in het streven om de laatste authentieke barak, Barak 1B, te restaureren en een nieuwe bestemming te geven. Daarnaast wil het herinneringscentrum archeologisch onderzoek naar het bodemarchief ter plaatse stimuleren historische sporen in het landschap te visualiseren en toegankelijk te maken voor bezoekers.

Zo denkt het centrum er bijvoorbeeld aan om een stuk spoorrails terug te leggen op de Vughtse Heide. Bij dit stuk spoorlijn zouden vervolgens permanente informatiepanelen geplaatst moeten worden.

Het thema ‘de moedige mens’ krijgt wat het herinneringscentrum betreft de komende jaren een nadrukkelijk accent.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: