KB digitaliseert 24.000 historische posters

Prent uit 1672 waarop de geschiedenis van de gebroeders De Witt wordt verteld – Afb: KB
De Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag heeft 24.000 zogenaamde plano’s – oude posters – gedigitaliseerd en online toegankelijk gemaakt via de website van het Geheugen van Nederland.

Het gaat onder meer om afkondigingen door de overheid, gelegenheidsgedichten, spotprenten en topografische kaarten. De KB over de gedigitaliseerde plano’s:

Plano’s noemen bibliotheken drukken op één vel, ook wel ‘eenbladsdrukken’. Nu zouden we ze posters, affiches of aanplakbiljetten noemen. Van plano’s moeten er tienduizenden gedrukt zijn in de loop der eeuwen, maar heel veel zijn er verloren gegaan.De plano’s zijn onder meer kwetsbaar omdat het losse vellen zijn. Als ze aangeplakt waren op een muur of raam werden ze na verloop van tijd afgescheurd en weggegooid. Veel gave exemplaren bleven er niet over. Bibliotheken zijn daardoor vaak aangewezen op de collecties van verzamelaars uit het verleden.

- advertentie -

Bij het Geheugen van Nederland zijn onder meer 15.000 overheidspublicaties in te zien. Deze plano’s werden door de overheid her en der aangeplakt om zo iedereen op de hoogte te stellen van verordeningen. Verder zijn er vijfhonderd gelegenheidsgedichten gedigitaliseerd. Deze werden onder meer gemaakt bij een huwelijk of overlijden van bekende personen. Zo is er bijvoorbeeld een plano uit 1937 met daarop een gedicht van P.C. Boutens naar aanleiding van het huwelijk van prinses Juliana en prins Bernhard.

Onder het overige materiaal bevinden zich onder meer gekleurde platen, spotprenten en portretten. Zo is er bijvoorbeeld een prent uit 1672 waarop de dood van de gebroeders De Witt gedetailleerd wordt verteld en in beeld gebracht.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: