‘Koningsbeelden’ Nemrut naar museum

1 minuut leestijd

Beelden op Nemrut Dagi
De Turkse minister van cultuur, Ertugrul Gunay, wil dat de wereldberoemde ‘koningsbeelden’ op de berg Nemrut Dagi overgebracht worden naar een museum. Dit om te voorkomen dat ze door de extreme weersomstandigheden verdere schade oplopen.

De metershoge beelden op de berg in het zuidoosten van Turkije zijn ongeveer tweeduizend jaar oud. De 2150 meter hoge berg is beroemd vanwege een groot mausoleum dat er bovenop is gebouwd. Vermoed wordt dat dit mausoleum aangelegd werd voor koning



Antiochus I (69-34 v.Chr.) die regeerde over Kommagenem, een koninkrijk dat in het noorden van Syrië ontstond na het uiteenvallen van het rijk van Alexander de Grote.

Het bouwwerk wordt gezien als een van de meest ambitieuze projecten uit de Hellenistische tijd en staat sinds 1987 op de werelderfgoedlijst van Unesco. Rond het mausoleum staan verschillende grote beelden. Te zien zijn onder meer beelden van koning Antiochus I, leeuwen, adelaars en verschillende Griekse en Armeense godheden zoals Hercules, Vahagn en Zeus.

Door extreme weersomstandigheden op de berg beginnen de contouren van deze beelden langzaam te vervagen. Om te voorkomen dat ze nog meer schade oplopen wil de Turkse minister van cultuur dat deze beelden overgebracht worden naar een museum. Op de berg zelf zouden hierna dan replica’s geplaatst moeten worden. Eerder waren er plannen om de beelden te beschermen door er glazen koepels overheen te plaatsen. Volgens de minister kunnen de beelden echter beter naar een museum gebracht worden.

NOS-correspondent Bernard Bouwman over het plan:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×