Dark
Light

‘Koningsbeelden’ Nemrut naar museum

Auteur:
1 minuut leestijd

Beelden op Nemrut Dagi
De Turkse minister van cultuur, Ertugrul Gunay, wil dat de wereldberoemde ‘koningsbeelden’ op de berg Nemrut Dagi overgebracht worden naar een museum. Dit om te voorkomen dat ze door de extreme weersomstandigheden verdere schade oplopen.

De metershoge beelden op de berg in het zuidoosten van Turkije zijn ongeveer tweeduizend jaar oud. De 2150 meter hoge berg is beroemd vanwege een groot mausoleum dat er bovenop is gebouwd. Vermoed wordt dat dit mausoleum aangelegd werd voor koningAntiochus I (69-34 v.Chr.) die regeerde over Kommagenem, een koninkrijk dat in het noorden van Syrië ontstond na het uiteenvallen van het rijk van Alexander de Grote.

Het bouwwerk wordt gezien als een van de meest ambitieuze projecten uit de Hellenistische tijd en staat sinds 1987 op de werelderfgoedlijst van Unesco. Rond het mausoleum staan verschillende grote beelden. Te zien zijn onder meer beelden van koning Antiochus I, leeuwen, adelaars en verschillende Griekse en Armeense godheden zoals Hercules, Vahagn en Zeus.

Door extreme weersomstandigheden op de berg beginnen de contouren van deze beelden langzaam te vervagen. Om te voorkomen dat ze nog meer schade oplopen wil de Turkse minister van cultuur dat deze beelden overgebracht worden naar een museum. Op de berg zelf zouden hierna dan replica’s geplaatst moeten worden. Eerder waren er plannen om de beelden te beschermen door er glazen koepels overheen te plaatsen. Volgens de minister kunnen de beelden echter beter naar een museum gebracht worden.

NOS-correspondent Bernard Bouwman over het plan:

×