Dark
Light

Krantenarchief KB bevat 8 miljoen pagina’s

Auteur:
2 minuten leestijd

Krantenarchief KB
Het historische krantenarchief van de Koninklijke Bibliotheek (KB) bevat sinds donderdag acht miljoen krantenpagina´s uit de periode 1618-1995. De pagina’s zijn gratis doorzoekbaar via een speciale website.

De KB lanceerde het digitaliseringsproject Databank Digitale Dagbladen in 2007 en donderdag wordt het project afgesloten. De afgelopen jaren zijn acht miljoen krantenpagina’s uit Nederland, Nederlands-Indië en West-Indië (Suriname en de Antillen) doorzoekbaar gemaakt. Het gaat in totaal om ruim 85 miljoen artikelen.

Uitbreiding

Van ruim honderd kranten die al beschikbaar waren is het aantal jaargangen nu flink uitgebreid, zoals van de Amigoe di Curaçao, het Bataviaasch Nieuwsblad, De West-Indiër, De Waarheid, het Utrechts volksblad, de Provinciale Drentsche en Asser Courant en veel anderen.

Meer dan zeventig kranten zijn volledig nieuw in de laatste update van het project. Bezoekers kunnen nu bijvoorbeeld ook kranten als Het Vrije Volk, de Sumatra-courant, de Maasbode, het Agrarisch Nieuwsblad en Het financieele dagblad doorzoeken. Uit de periode van de Tweede Wereldoorlog zijn eveneens titels aangevuld.

In totaal zijn er nu dus acht miljoen pagina’s gedigitaliseerd. Dat is ongeveer acht procent van wat er tussen 1618 en 1995 aan kranten is verschenen.

Dertien miljoen

Afb: KB
Hoewel het project donderdag met symposium wordt afgesloten blijft de KB de webdienst de komende tijd aanvullen:

“De KB wil het aantal pagina’s in de krantensite in ieder geval de komende jaren nog uitbreiden tot zo’n dertien miljoen. Dat betekent dat na het project de digitalisering gewoon doorgaat, bijvoorbeeld binnen het programma Metamorfoze en door het scannen van microfilms.”

De speciale website waarop de kranten te bekijken zijn is sinds de lancering in 2010 al zo´n twee miljoen keer gebruikt. De bibliotheek:

“De KB heeft vanaf het begin het hergebruik van de data voor onderzoek gestimuleerd. Vele anderen weten de kranten ook te vinden: vertalers zoeken woorden die een bepaalde periode kenmerken, stamboomonderzoekers speuren naar familieleden en naar gebeurtenissen waarin die een rol speelden, biografen en journalisten graven naar berichten over hun onderwerp, studenten en scholieren zoeken informatie voor hun papers.”

Op Historiek verbindt de KB maandelijks het heden met het verleden via de krantenartikelen die op de website kranten.kb.nl te vinden zijn. Klik hier voor meer informatie

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×