Kunstschatten uit Rome naar De Nieuwe Kerk

De Nieuwe Kerk toont komend najaar kunstschatten uit beroemde Romeinse musea. Te zien zijn werken uit de Vaticaanse Musea, de Capitolijnse Musea en het Nationaal Romeins Museum.

Constantijn de Grote
Constantijn de Grote
Met de tentoongestelde werken wil De Nieuwe Kerk stilstaan bij de doorbraak van het christendom in het Rome onder keizer Constantijn. Het museum:

“De kunstwerken van toen zijn vandaag de dag de levende getuigen van een succesverhaal in slow motion: hoe het christendom in het keizerlijke Rome van een kleine geloofsgemeenschap een dominante religie werd, die een onvoorstelbaar grote invloed zou hebben op de westerse wereld. Mythes en overleveringen kleurden deze wonderbaarlijke doorbraak. Er waren de vervolgingen en de catacomben. Er was de slag bij de Milvische Brug over de Tiber. En er was de droom van keizer Constantijn. Gaf hij de doorslag of speelde er meer? Tegen de luisterrijke achtergrond van het klassieke Rome stelt de tentoonstelling vragen en ontrafelt het ontzagwekkende verhaal.”

De tentoonstelling, getiteld Rome. De droom van keizer Constantijn, is het laatste deel van het drieluik in De Nieuwe Kerk over grote monotheïstische wereldreligies. Looptijd: 3 oktober 2015 – 7 februari 2016.

Boek: Constantijn en de christelijke revolutie in het Romeinse rijk

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: