Libris Geschiedenis Prijs voor boek over oorlogsverleden Duits-Nederlandse familie

1 minuut leestijd

Historicus Bas von Benda-Beckmann heeft de Libris Geschiedenis Prijs 2024 gewonnen met zijn boek Het kleedje voor Hitler. De auteur ontving de prijs zondag uit handen van juryvoorzitter Gerdi Verbeet tijdens een speciale live-uitzending van radioprogramma OVT.

Het kleedje voor Hitler - Bas von Benda-Beckmann
 
In Het kleedje voor Hitler beschrijft Bas von Benda-Beckmann het oorlogsverleden van zijn Duitse familie, waarbij hij onder meer ontdekte dat zijn oudtante getrouwd was met een van Hitlers trouwste generaals, Alfred Jodl, die tijdens het Proces van Neurenberg als oorlogsmisdadiger ter dood was veroordeeld. Later volgden meer verhalen, zoals dat van Luises jongere zus Tini, die eerst partijlid werd maar later een relatie kreeg met een half-Joodse arts en bevriend raakte met een van de samenzweerders tegen Hitler.

De titel van Bas von Benda-Beckmann’s boek verwijst naar een tafelkleed dat destijds aan Hitler werd geschonken. Volgens de jury schreef Von Benda-Beckmann “een pageturner waarin de auteur gebruikmaakt van een grote rijkdom aan verrassende bronnen” en wist hij daarmee “begrip te kweken voor de andere kant”.

Op Historiek werd eind vorig jaar een fragment uit het prijswinnende boek gepubliceerd.

Algemeen publiek

De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De criteria zijn dat het boek een oorspronkelijk onderwerp heeft, prettig leesbaar is geschreven en op gedegen historisch onderzoek stoelt. Aan de prijs is een bedrag van twintigduizend euro verbonden. De overige genomineerden, Jaap Cohen (De bolle Gogh), Michal Citroen (Een adres), Benjamin Duerr (De droom van Den Haag) en Rick Honings (De ontdekking van Insulinde), ontvangen elk 1.500 euro als “waardering voor hun prestatie”.

Vorig jaar ging de Libris Geschiedenis Prijs naar De Zanzibardriehoek van Martin Bossenbroek, een slavernijgeschiedenis over het Afrikaanse eiland Zanzibar.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×