Week van de koloniale geschiedenis

MAX maakt televisieserie over Zaak Menten

Omroep Max werkt momenteel aan een driedelige televisieserie over de geruchtmakende Zaak Menten uit de jaren zeventig. De serie wordt komend najaar uitgezonden op NPO2.

Boek bij de televisieserie: De Zaak Menten, het ware verhaal

In De Zaak Menten staat het verhaal van journalist Hans Knoop centraal. In de jaren zeventig was hij hoofdredacteur van het aan De Telegraaf gelieerde weekblad Accent. Hij raakte persoonlijk betrokken bij de jacht op de nog niet veroordeelde oorlogsmisdadiger Pieter Menten.

Pieter Menten leefde al jaren in een villa in het Gooi toen hij besloot een deel van zijn kunst te laten veilen. In De Telegraaf werd hij naar aanleiding hiervan geïnterviewd over zijn kunstverzameling. De Israëlische journalist Chaviv Kanaan stuitte op het interview via de Nederlandse correspondente dr. Henriëtte Boas. Kanaan beschuldigde Menten van de executie van Joden, onder wie veel van zijn familieleden, in de Poolse dorpen Podhorodce en Uricz.

- advertentie -

Via Boas kwam de Israëlische journalist in contact met Knoop. Hij vertelde de Nederlander dat Menten in 1943 drie treinwagons vol gestolen schilderijen naar Nederland liet brengen. De zaak Menten was daarmee geboren. Knoop beet zich vast in het verhaal, maar Menten gaf zich niet zomaar gewonnen.

Pieter Menten had enkele jaren na de oorlog al terechtgestaan op beschuldiging van collaboratie, omdat hij kunst zou hebben geroofd en zich in vreemde krijgsdienst zou hebben begeven. Zijn advocaat wist hem van de meeste beschuldigingen vrij te pleiten. Dankzij de aandacht die Knoops in de jaren zeventig aan de kwestie besteedde, kwam de Zaak Menten uiteindelijk landelijk in het nieuws. Ook TROS Aktua besteedde geregeld aandacht aan de zaak.

Kort voordat Menten gearresteerd zou worden, ontvluchtte hij Nederland. Enkele weken later werd hij alsnog gearresteerd in Zwitserland. Na zijn uitlevering werd Menten aangeklaagd. Op 14 december 1977 werd hij tot 15 jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Hoofdrollen

Het scenario van De Zaak Menten is door Robert Jan Overeem en Jan Harm Dekker geschreven op basis van het door Knoop veertig jaar geleden geschreven boek over de zaak Menten. De regie is in handen van Tim Oliehoek. De hoofdrollen worden vertolkt door Guy Clemens (Hans Knoop), Aus Greinadus sr. (Pieter Menten), Noortje Herlaar (Betty Knoop) en Carine Crutzen (Meta Menten).

Boek bij de televisieserie: De Zaak Menten, het ware verhaal

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: