Middelburg herdenkt ‘vergeten bombardement’

1 minuut leestijd
Bombardement op Middelburg - De uitgebrande St. Jorisdoelen (CC BY-SA 4.0 - RCE - wiki)
Bombardement op Middelburg - De uitgebrande St. Jorisdoelen (CC BY-SA 4.0 - RCE - wiki)

In Middelburg wordt vandaag het bombardement herdacht dat zeventig jaar geleden de binnenstad van de Zeeuwse stad vrijwel volledig verwoestte.

Middelburg na het bombardement van 1940 (Foto: Zeeuws Archief)
Minder bekend dan het bombardement op Rotterdam is het bombardement op Middelburg. Na het bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940 capituleerde Nederland. In Zeeland werd de strijd echter nog even voortgezet. Dit door onder meer Fransen die het gebied via België en Zeeuws-Vlaanderen te hulp geschoten waren.

Vanwege de aanwezigheid van Franse en Nederlandse militairen werd Middelburg voor de Duitsers een militair doel. Op 17 mei 1940 wierp een formatie Heinkel 111’s bommen af boven de stad om Zeeland zo tot overgave te dwingen. De bommen en de hierop volgende branden verwoestten een groot deel van de binnenstad van Middelburg. Omdat de stad voorafgaand geëvacueerd was vielen er ‘slechts’ tweeëntwintig doden.

Ter herinnering aan het bombardement worden in Middelburg het hele jaar activiteiten gehouden. Vandaag wordt in het Zeeuws Archief de expositie Middelburg in de Tweede Wereldoorlog – van verwoesting tot wederopbouw geopend. Verder wordt vandaag het boek Herinneringen aan de verdwenen stad gepresenteerd. Zondag kwamen leden van verschillende kerkgenootschappen in de Nieuwe Kerk van Middelburg bijeen om gezamenlijk het bombardement te herdenken.

Op de website www.vergetenbombardementmiddelburg.nl is een overzicht te vinden van informatie over het bombardement en de herdenkingsactiviteiten.

Boek: Herinneringen aan de verdwenen stad – Middelburg 1940

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×