Missouri – Amerikaanse staat

1 minuut leestijd
Vlag van Missouri - Amerikaanse staat
Vlag van Missouri - Amerikaanse staat

Missouri, staat in het midden van Amerika met de bijnaam Show Me State. Missouri heeft een oppervlakte van 180.693 km² en ongeveer 6 miljoen inwoners. Jefferson City is de hoofdstad van de staat.

Het huidige Missouri werd voor de komst van blanke kolonisten bevolkt door verschillende indianenstammen. De Spaanse ontdekkingsreiziger en conquistador Hernando de Soto was de eerste die tot het in het binnenland van Amerika gelegen gebied doordrong. De Fransen hadden het gebied hierna lange tijd onder controle.

De Fransman Pierre Laclède stichtte in 1764 de stad St. Louis. Na 1763 werd het gebied ten westen van de rivier de Mississippi onderdeel van Spanje. Missouri was in die periode deel van het grote Louisiana-territorium dat in 1803 door Jefferson gekocht werd van Napoleon die het enkele jaren daarvoor op de Spanjaarden veroverd had.

De staat Missouri in het rood gemarkeerd
De staat Missouri in het rood gemarkeerd

In Missouri vond veel handel plaats. Dit vooral vanuit de plaats St. Louis die gelegen is bij de samenvloeiing van de rivieren Mississippi en Missouri. De staat trad op 10 augustus 1821 toe tot de Unie. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) koos de staat de zijde van de Unie van noordelijke staten.

Vlag & zegel

Zeel van de staat Missouri
Zeel van de staat Missouri
De vlag van Missouri werd aangenomen op 23 maart 1913 en bestaat uit drie horizontale banen in de kleuren rood, wit en blauw. In het midden van de vlag is het zegel van de staat te vinden. Om het zegel heen zijn 24 sterren te vinden omdat de staat als 24ste toetrad tot de Unie van Verenigde Staten.

In het zegel van de staat zijn twee beren te zien. Daaronder staat in een geel lint het motto van de staat: Salus Populi Suprema Lex Esto. Dit betekent zoveel als ‘het welzijn van het volk zal de hoogste wet zijn’.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×