Week van de koloniale geschiedenis

Mogelijk twee bronzen beelden Michelangelo ontdekt

Twee beelden uit de collectie van het Fitzwilliam Museum in Cambridge zijn mogelijk gemaakt door de wereldberoemde Italiaanse kunstenaar Michelangelo Buonarroti. Dat meldt het museum maandag.


Als het inderdaad om beelden van Michelangelo gaat, dan is dat bijzonder want er zijn geen andere bronzen beelden van de kunstenaar bekend. Het gaat om twee beelden van ongeveer en meter hoog van gespierde mannen op panters.

De tekening van de leerling van Michelangelo
De tekening van de leerling van Michelangelo
Een groep wetenschappers heeft de werken recentelijk uitvoerig onderzocht. Hun onderzoek werd gestart nadat een hoogleraar van de Universiteit van Cambridge een verband had gelegd tussen de beelden en een detail in een tekening van een leerling van Michelangelo.

Op deze tekening van de leerling is ook een kleine afbeelding te vinden van gespierde jongeman op een panter. De professor vermoedde hierdoor dat Michelangelo een ontwerp maakte voor een beeld van een man op een panter en dat de leerling daar een tekening van had gemaakt. Ook de Nederlandse kunstenaar Van Tetrode is wel eens genoemd als maker.

- advertentie -

Anatomie

Over de herkomst van de twee sculpturen in het Fitzwilliam Museum bestaat al langer onduidelijkheid omdat ze niet zijn gesigneerd. In de negentiende eeuw werden ze ook al eens toegeschreven aan Michelangelo, maar dat werd later in twijfel getrokken.

Volgens de onderzoekers lijkt de anatomie van de beelden erg op die van andere sculpturen van Michelangelo uit het begin van de zestiende eeuw. De komende tijd laat het museum nader onderzoek verrichten. Meer informatie op de website van het Fitzwilliam Museum.

Bekijk ook: Beroemdste werken van Michelangelo

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: