Museum de Fundatie is genomineerd voor de Museumprijs 2010. Directeur Ralph Keuning vertelt voor Historiek over zijn museum en de nominatie:
Museum de Fundatie is genomineerd voor de BankGiro Loterij Museumprijs 2010. De jury roemt de helderheid van de presentaties, de goede educatieve introductie en het vriendelijke personeel. Wij voelen ons zeer vereerd. Museum de Fundatie was begin 2010 wereldnieuws met de ontdekking van het schilderij De molen ‘Le blute-fin’ van Vincent van Gogh. De collectie, die door voormalig Boymans directeur Dirk Hannema (1895-1984) bijeen werd gebracht, kent vele grote namen uit vier eeuwen kunst. Oude meesters als Ter Borch, Strozzi en Weenix, sculptuur van onder meer Canova, Degas, Marini en Zadkine en grootheden als Mondriaan, Turner, Picabia, Israels, Appel, Chagall, Marc en vele anderen. Een echte meesterwerkencollectie die een grote periode van de kunstgeschiedenis omarmt. Hannema verzamelde met het oog van de kenner internationale topkunst en zocht naar ‘al wat aesthetisch boeit’.
Hij was een uitgesproken figuur die ongelofelijke rake aankopen afwisselde met fikse missers. Beroemd in deze laatste categorie was zijn aankoop in 1937 voor Museum Boymans van de Emmaüsgangers, de Vermeer die een Van Meegeren bleek te zijn. Met de Van Gogh had hij wel gelijk. Karaktervol en flamboyant, een spannende collectie die veel aanknopingspunten biedt voor een veelzijdig tentoonstellingsbeleid. Museum de Fundatie heeft bovendien de grootste verzameling werken van Paul Citroen ter wereld. Citroen, tot 1928 Berlijner, was een spin in het web van de internationale kunstscène die zich daar vlak na de eerste wereldoorlog manifesteerde. Zijn collectie omvat naast eigen werk ook werk van belangrijke tijdgenoten als Grosz, Muche en Itten. De collectie van Museum de Fundatie wordt voortdurend uitgebreid, zo is recent met steun van de BankGiro Loterij aangekocht: “Tafel voor de Ridders van de Wanhoop (VERZET)” van Jan Fabre.
Dubbelmuseum Paleis en Kasteel
Paleis a/d Blijmarkt, een statig voormalig Paleis van Justitie, is de Zwolse locatie van Museum de Fundatie. Het neoclassicistische pand werd in 2005 verbouwd tot een tempel voor de kunsten met intieme kabinetten en prachtige lichte zalen. Kasteel het Nijenhuis, een havezate gelegen tussen de Sallandse dorpen Heino en Wijhe, is Hannema’s voormalig woonhuis en toont delen van de collectie in een volstrekt andere setting. Ook is het omgeven door een uitgestrekte beeldentuin. Paleis en Kasteel vormen een geweldig decor voor een unieke collectie, waarin oude, moderne en hedendaagse kunst elkaar op fascinerende wijze aanvullen en versterken. Altijd zijn er op beide locaties tijdelijke tentoonstellingen te zien. Nu in het Paleis: George Grosz-Schwarzer Champagner und Blutiger Ernst. Grosz was de meedogenloze chroniqueur van de Republiek van Weimar. In samenwerking met de Berlijnse Akademie der Künste toont Museum de Fundatie voor het eerst in Nederland een overzicht van zijn werken op papier. Daarnaast te zien: De Ondergang van Abraham Reiss, een serie van negen monumentale schilderijen waarin Jeroen Krabbé het leven en de dood van zijn grootvader schilderde. Abraham Reiss, een Joodse Amsterdammer, werd in 1943 vermoord in Sobibor. In en om het Kasteel is met de tentoonstelling Eastsite 2010 jonge internationale beeldhouwkunst te zien.
Museumprijs 2010
Op de website van Museum de Fundatie www.museumdefundatie.nl kunt u nadere informatie over ons museum en onze activiteiten vinden. Ook kunt u daar stemmen op Museum de Fundatie. Wij hebben uw stem hard nodig! Wij zijn erg trots op onze Museumprijs 2010 nominatie en ik zou het dan ook fantastisch vinden als u ons wilt steunen en uw stem uit wilt brengen op Museum de Fundatie.
~ Ralph Keuning – Directeur