Nalatenschap Juliana brengt 5 miljoen op

1 minuut leestijd

Veilingmeester Mark Grol – Foto’s: Sotheby’s

De veiling van de nalatenschap van koningin Juliana heeft ruim vijf miljoen euro opgebracht. Donderdagavond werd in de RAI het laatste lot geveild.

Sinds maandag werden door Sotheby’s Amsterdam ongeveer tienduizend objecten van koningin Juliana geveild. Het veilinghuis rekende op een totaalopbrengst van ongeveer 1,5 miljoen euro. Met ruim 5 miljoen euro is de opbrengst echter een stuk hoger. De opbrengst van de veiling gaat naar het Prinses Beatrix Fonds, het NatuurCollege, het Rode Kruis en de Stichting Vrienden van het Prinses Christina Concours.



Dit Chinese servies bracht €204.750 op

Cees Breederveld, algemeen directeur van het Nederlandse Rode Kruis, is uiteraard blij met de veilingopbrengst:

Als Rode Kruis zijn we daar ongelooflijk blij mee. Een belangrijk deel
van de opbrengst zal gaan naar stille rampen in de wereld. Rampen waar weinig aandacht voor is, maar waar de nood hoog is, zoals de erbarmelijke situatie van de slachtoffers van de aanhoudende gevechten in Ivoorkust.

Op de zogenaamde koninklijke zolderopruiming kwamen bieders uit binnen- en buitenland af. Terugkijkend spreekt Sotheby’s van een zogenaamde white glove sale omdat geen enkel lot van de veiling onverkocht bleef. De term verwijst naar vroeger tijden toen butlers controleerden of huishoudens helemaal schoon waren door er hun hand, gehuld in een witte handschoen, overheen te halen.

Topstukken

Absoluut topstuk van de veiling was een uitgebreid Chinees zilveren filigreen theeservies. Dit servies, dat gemaakt werd tijdens de Qing dynastie, werd door een anonieme bieder gekocht voor ruim 200.000 euro terwijl het servies een richtprijs van tussen de 30.000 en 50.000 euro had.

Een zogenaamd Doccia Ginori porseleinen servies, dat dateert uit ongeveer 1780-1810, bracht met 168.750 euro vier keer zoveel op als verwacht. Dit servies werd in 1881 door koning Willem III aan koningin Emma geschonken en heeft zowel in Paleis Noordeinde, Paleis Lange Voorhout als Paleis Het Loo gestaan.

Kunsthandel Simonis & Buunk zorgde voor een record voor aquarel van Hendrik Willem Mesdag (1831-1915). Het bedrijf betaalde voor het aquarel Bomschuiten in the Breakers 82.350 euro. Nooit eerder werd er zoveel betaald voor een aquarel van deze schilder.



Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×