Dark
Light

Nederland ontdekken met historische kaarten

Auteur:
1 minuut leestijd
Schatkamers van Nederland
Schatkamers van Nederland

De ANWB presenteert in november samen met verschillende Nederlandse archiefinstellingen de uitgave Schatkamers van Nederland. Deze box met naslagwerk bevat onder meer een spionagekaart van Filips II en een kaart van de eerste autoweg van Friesland.

Schatkamers van Nederland
Schatkamers van Nederland
Het Nederlandse landschap is voor een groot deel door mensenhanden gemaakt. Hoe dat in de loop der eeuwen is gebeurd, is te zien aan de hand van de duizenden kaarten die in onze nationale en regionale archieven worden bewaard. De uitgave Schatkamers van Nederland laat een serie van deze kaarten zien en vertelt over het ontstaan van deze kaarten en van de tijd waarin ze werden gemaakt.

Naast een spionagekaart van Filips II en een kaart van de eerste autoweg van Friesland, bevat de uitgave 22 andere kaarten, die de twaalf provincies karakteriseren. Elk hoofdstuk in het naslagwerk bespreekt een provincie aan de hand van twee historische kaarten. Het Gelders Archief:

“De kaart zelf krijgt aandacht, wordt geïnterpreteerd in het licht van de geschiedenis en verrijkt met ander kaartmateriaal en historische foto’s. Voor elke provincies wordt ook een wandel-, fiets- of autoroute gegeven om de sporen met eigen ogen te volgen.”

De 24 kaarten, variërend van de middeleeuwen tot de Koude Oorlog, zijn uitneembaar en uit te vouwen en op te hangen. Schatkamers van Nederland is straks onder meer verkrijgbaar bij de ANWB Webwinkel.

Boek: Schatkamers van Nederland

Beoordeel dit bericht

Score: van 5

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren:

×