Nederland ontdekken met historische kaarten

Schatkamers van Nederland
De ANWB presenteert in november samen met verschillende Nederlandse archiefinstellingen de uitgave Schatkamers van Nederland. Deze box met naslagwerk bevat onder meer een spionagekaart van Filips II en een kaart van de eerste autoweg van Friesland.

Het Nederlandse lanschap is voor een groot deel door mensenhanden gemaakt. Hoe dat in de loop der eeuwen is gebeurd, is te zien aan de hand van de duizenden kaarten die in onze nationale en regionale archieven worden bewaard. De uitgave Schatkamers van Nederland laat een serie van deze kaarten zien en vertelt over het ontstaan van deze kaarten en van de tijd waarin ze werden gemaakt.


Naast een spionagekaart van Filips II en een kaart van de eerste autoweg van Friesland, bevat de uitgave 22 andere kaarten, die de twaalf provincies karakteriseren. Elk hoofdstuk in het naslagwerk bespreekt een provincie aan de hand van twee historische kaarten. Het Gelders Archief:

- advertentie -

De kaart zelf krijgt aandacht, wordt geïnterpreteerd in het licht van de geschiedenis en verrijkt met ander kaartmateriaal en historische foto’s. Voor elke provincies wordt ook een wandel-, fiets- of autoroute gegeven om de sporen met eigen ogen te volgen.

De 24 kaarten, variërend van de middeleeuwen tot de Koude Oorlog, zijn uitneembaar en uit te vouwen en op te hangen. Schatkamers van Nederland is straks onder meer verkrijgbaar bij de ANWB Webwinkel.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: