De Anne Frank Stichting heeft twee nieuwe foto’s van Margot Frank, de zus van Anne Frank, gevonden. De stichting deelt de foto’s deze week, in de aanloop naar Margot Franks 94e geboortedag op 16 februari. De beelden zijn in de zomer van 1941 gemaakt door Roos van Gelder, haar gymlerares en roeicoach.
De twee foto’s tonen een zichtbaar genietende Margot, samen met haar roeigenoten. Het is de laatste zomer dat de dan vijftienjarige Margot roeit.
Margot Frank (16 februari 1926) roeide bij de Vereeniging ter Bevordering van de Watersport onder Jongeren (VBWJ). De roeisters zaten op het Meisjeslyceum en maakten gebruik van de faciliteiten van de vereniging, gelegen bij de Berlagebrug in Amsterdam. Roos van Gelder trainde de roeisters. Door verdergaande anti-Joodse maatregelen mocht Margot medio september 1941 niet meer roeien en mocht Roos van Gelder als Joodse niet meer coachen. Hun niet-Joodse ploeggenoten waren solidair en staakten hun roeiactiviteiten eveneens. In de zomer van 1941 was de betreffende anti-Joodse maatregel, het niet mogen deelnemen aan openbare sportverrichtingen, nog niet van kracht en roeide Margot met haar club naar het Kikkereiland bij Ouderkerk.
Slim en sportief
Teresien da Silva, hoofd Collecties Anne Frank Stichting:
‘Margot was een mooi, slim en sportief meisje. We hebben enkele foto’s van Margot op ski’s, op schaatsen en op de tennisbaan, en nu hebben we ook foto’s van Margot met haar roeiclub. Deze nieuwe foto’s tonen een vrolijke Margot die met haar roeimaatjes plezier maakt. Prachtig om te zien. We zijn Paul Mensinga, neef van Roos van Gelder, zeer erkentelijk voor het schenken van beide foto’s.’
Anne Frank schreef geregeld over haar drie jaar oudere zus Margot. ‘Aan Margot is niets op te voeden, die is van nature, de goed-, lief- en knapheid zelve’, schreef ze op 27 september 1942 bijvoorbeeld in haar dagboek. De zussen hadden een goede band met elkaar. Die band zou alleen maar sterker worden gedurende de laatste vijf maanden na hun arrestatie in het Achterhuis. Tot het eind bleven zij bij elkaar. Margot overleed, net als Anne, in februari 1945 aan vlektyfus in Bergen-Belsen, twee maanden voor de bevrijding van het kamp door Britse militairen.
Lees ook: Anne Frank en haar dagboek ‘Het Achterhuis’
Boek: Margot Frank en de beslissende herfst van 1941