Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.
<<< Signalementen week 28 | Signalementen week 31/32 >>>
Selectie week 29/30 (2019)
De Tweede Wereldoorlog – Antony Beevor
De Tweede Wereldoorlog begon in augustus 1939 aan de rand van Mantsjoerije en eindigde daar exact zes jaar later met de Sovjet-invasie van China. De oorlog in Europa leek volledig gescheiden van die in de Pacific en China, maar de gebeurtenissen aan beide uiteinden van de wereld hadden diepgaande gevolgen. Door zijn mondiale schaal heeft de grootste catastrofe in de geschiedenis de volgende generaties en hun blik op de wereld meer gedomineerd dan welk ander conflict ook.
Meer informatie / bestellen
Heldinnenbrieven – Ovidius
Sterke vrouwen als Penelope, Medea en Dido zijn bekend uit de mythologie, waarin mannen de dienst uitmaken. Nu zijn de vrouwen aan het woord. Ze schrijven brieven aan hun geliefden. Ze voelen zich in de steek gelaten, verdrietig, boos, soms zelfs radeloos. Ovidius heeft zich in hun situatie ingeleefd en beschrijft hun gevoelens – op een onverwacht ogenblik in het verhaal. Medea is nog niet van plan haar kinderen uit wraak te vermoorden.
Fragment: “Odysseus, waar zit je? Kom toch snel!”
Meer informatie / bestellen
Schaduwoorlog – Ronen Bergman
Israël en het geheime liquidatieprogramma van de Mossad
Het instinct om het Joodse volk te beschermen zit in het dna van Israël. Vanaf 1948 is de beveiliging van het land in handen van de inlichtingendiensten en het leger, met in hun arsenaal een zeer beproefd wapen: liquidaties. Dit spannende en onthullende boek geeft een unieke inkijk in de liquidatieprogramma’s van de Mossad: de successen, de missers, de invloed van de liquidaties op het Midden-Oosten en de rest van de wereld?
Voorpublicatie: Het geheime liquidatieprogramma van de Mossad
Meer informatie (+video) / bestellen
Van wereldmacht tot ‘braafste jongetje’ – Christ Klep
Onze militaire identiteit door de eeuwen heen
In de zeventiende eeuw had Nederland het beste leger van Europa. Prins Maurits had rond 1600 ongekende innovaties doorgevoerd. Op zee werden we de sterkste. We vereerden helden over wie we nog steeds leren op school. Hoe anders kijken we naar het militaire Nederland van nu. We zijn een land dat niet van wapengekletter, heldendom of parades houdt. Ervaringen in de twintigste eeuw (mei 1940, Nederlands-Indië en Srebrenica) hebben onze houding verder gecompliceerd.
Bespreking: Over de militaire identiteit van Nederland
Meer informatie / bestellen
Nederland in tijden van droom en daad
Eén van de opvallendste veranderingen sinds de jaren zestig is de acceptatie van het naakt in de openbare ruimte. Daarvoor stuitte dit op grote weerstand, zelfs als het ging om kunstwerken. Dit bleek bijvoorbeeld bij Het Gerucht, een schilderij van de Nederlandse surrealist J.H. Moesman, dat enkele keren van tentoonstellingen werd geweerd, evenals bij het naakt dat de bekende illustrator Cees Bantzinger (1914-1985) ophing voor het raam van zijn atelier in Ouderkerk aan de IJssel.
Bespreking: Nederland in tijden van droom en daad
Meer informatie / bestellen
Dwars door het Midden-Oosten – Carolien Roelants
Oorlog in Syrië, oorlog in Jemen. Straks misschien ook nog oorlog tegen Iran, want de mullahs vormen een groot gevaar voor de wereldvrede. Of valt het wel mee met dat gevaar? Die leuke, jonge Saoedische hervormer blijkt bij nader inzien een ordinaire dictator te zijn die wild om zich heen slaat en elke criticus opsluit. Geeft niet, met Trump in het Witte Huis komen mensenrechten na wapenleveranties. Oude allianties houden geen stand meer, nieuwe duren vaak niet lang. Het Israëlisch-Palestijnse conflict dat het gebied zo lang domineerde, is tijdelijk naar de achtergrond verdwenen. Terwijl een oplossing verder weg is dan ooit tevoren. Wie begrijpt nog iets van het Midden-Oosten?
Meer informatie / bestellen
Redbad. Koning in de marge van de geschiedenis
Het jaar des Heren 697: op een drassig veld in de buurt van Dorestad staat de Friese koning Redbad aan het hoofd van een heidense legerschare. Vandaag neemt hij het op tegen de christelijke hofmeier Pippijn, de leider van het machtige Frankische rijk. Dit is de dag waarop de Friezen weerstand zullen bieden aan het christelijk imperialisme van de Franken. Maar het liep anders…
Artikel: Radbod (?-719) – Koning in twee werelden
Meer informatie / bestellen
Bijna vernietigd. Drie generaties Jappenkamp
‘Toen ik zo oud was als jij, moest ik het kamp in. Toen was mijn jeugd voorbij.’ Bijna vernietigd is gebaseerd op het oorlogsdagboek van Elleke Rosendaal, waarin ze haar jaren in het Tjideng-kamp in Batavia beschrijft. Van een levenslustige puber zien we haar veranderen in een cynische jongvolwassene die haar geloof in de mensheid langzaam maar zeker totaal verliest. Ellekes dochter groeit op met een moeder die wanhopig probeert van iedere naoorlogse dag een feest te maken. Als de lat zo hoog ligt, kan ontgoocheling niet uitblijven.
Meer informatie / bestellen
Hollandse helden in de jaren 60 – Louis van Paridon
Wie naar de foto’s van Van Paridon kijkt, wordt onmiskenbaar op het spoor van de nostalgie gezet. Een vrolijk weerzien met de helden van toen, in magistrale jaren zestig-diakleuren, gezien door de lens van een topfotograaf uit die tijd.
Bespreking: De jaren zestig door de camera van Louis van Paridon
Meer informatie / bestellen
Modern modern – Jan Bor
De vraag in welke cultuur we leven houdt de gemoederen bezig. Filosoof Jan Bor mijmerde zelf al jong over deze kwestie, wanneer hij ’s avonds laat het ouderlijk huis uit sloop naar de Phonobar aan het Thorbeckeplein in Amsterdam, een donker oord dat blauw stond van de rook. Hij hoorde er de nieuwste jazz. Inmiddels wint de vraag aan urgentie, nu we vrijwillig – ja – onze gegevens op de digitale straat leggen en deze vervolgens worden gebruikt om ons gedrag te controleren. Een serieuze bedreiging voor onze vrijheid, en reden voor Bor om de draad van zijn vroege gedachten op te pakken.
Meer informatie / bestellen
De dood en de gladiolen – Peter Middendorp
In het seizoen 2018-2019 speelt FC Emmen als eerste Drentse voetbalclub ooit in de Eredivisie. Omringd door schreeuwende supporters en met een mix van schaamte en trots voor zijn club schrijft Peter Middendorp elke week een column in de Volkskrant met zijn bevindingen van de afgelopen wedstrijd. Is het een eenmalig avontuur? Of zal FC Emmen de angst voor zichzelf weten te overwinnen en het verblijf op het hoogste niveau kunnen verlengen? Aanvankelijk wordt er nogal lacherig gedaan over de club met de kleinste begroting. Maar als puntje bij puntje bijeen wordt gesprokkeld…
Meer informatie / bestellen