Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.
<<< Signalementen week 51 | Signalementen week 2 >>>
Selectie week 52 (2023) en 1 (2024)
Bertha von Suttner
Bertha von Suttner, vredesactiviste en de eerste vrouwelijke Nobelprijswinnaar voor de Vrede, komt tot leven in deze diepgaande biografie van Greta Noordenbos. Bertha von Suttner was een vrouw die haar tijd ver vooruit was, vurig pleitend voor een wereld zonder oorlog en meer sociale rechtvaardigheid.
De profeet Habakuk gaat vliegen
Laat je meevoeren door deze boeiende samensmelting van verhaal en beeld, en krijg een dieper begrip van de verhalen die de grondslag vormen van een rijke artistieke traditie. Dit boek ontsluit 18 bijzondere verhalen die hun oorsprong vinden in de Bijbel en in apocriefe geschriften. Ontdek hoe deze vertellingen van generatie op generatie zijn doorgegeven en hoe ze een onuitwisbaar stempel hebben gedrukt op de christelijke kunst.
De verdeelde Staten van Amerika
Komt het nog goed met Amerika? Veel Amerikanen (en trouwens ook veel Nederlanders) zien wat zich in Amerika afspeelt met afgrijzen aan. In de politiek gaat het om de vraag wie het meeste lawaai maakt en tegenstanders het ergst beledigt. Hoe moet dat nu verder?
In zijn nieuwe boek De verdeelde staten van Amerika vertelt Charles Groenhuijsen de lezer over twee revoluties in de VS.Fragment: Abortus bracht Republikeinen en Amerikaanse christenen samen in politiek verbond
Geert Wilders
Op 22 november 2023 werd de PVV van Geert Wilders, tot verbazing van zijn vrienden en tot afgrijzen van zijn vijanden, met 37 zetels de grootste politieke partij van Nederland. Dit boek leest als een politieke thriller, maar is in werkelijkheid een nauwkeurige beschrijving van zijn politieke carrière.
Het grote jaren 60 boek
Flower power, Provo’s, hippies, happenings, The Beatles en The Rolling Stones, rondtoeren op je ‘buikschuiver’ of Mobylette – het waren nog eens tijden tijden, die eindeloze jaren zestig. Wie jong was in de jaren zestig zal zich er veel van herinneren. En er met nostalgie aan terugdenken. Wie daarna kwam kijkt met meer afstand en ziet vooral de hoogte- en dieptepunten die steeds worden aangehaald. Was het werkelijk zo’n revolutionaire tijd, of zijn de herinneringen en de eigentijdse getuigenissen te veel gekleurd?
Historisch leven langs de Vliet
Frans van der Helm laat oude tijden herleven. In Historisch leven langs de Vliet aandacht voor markante figuren en ondernemers, oude straten en gebouwen en het dagelijkse leven in Leidschendam- Voorburg. Historisch leven langs de Vliet is een bundeling van levendige verhalen en foto’s.
Jan van Gijsen (1668-1722)
Eind zeventiende eeuw verruilde Jan van Gijsen (1668-1722) zijn geboortestad Haarlem voor de Amsterdamse Jordaan en enige jaren later zijn beroep van wever voor dat van schrijver. Voortaan zou hij zijn brood verdienen met de pen. Hij begon met verzen over de actualiteit voor de Antwerpse courant, maar zijn journalistieke ambities kregen pas echt de ruimte in zijn eigen wekelijkse Amsterdamsche Merkurius (1710-1722), ’s lands eerste nieuwsblad op rijm.
Kroniek van Groningen
Dit boek bevat de eerste Nederlandse vertaling van de Latijnse Kroniek van Eggerik Egges Phebens (1556-1615). Deze kroniek handelt over de vroegste periode van de Tachtigjarige Oorlog in Groningen en in de omliggende provincies, namelijk de jaren 1565 tot 1595. Er zijn in deze provincies weinig literaire geschriften uit deze periode bewaard gebleven. Phebens spreekt met afgrijzen over de ‘akeligste oorlog’ tussen de Staten der Nederlanden en de koning der Spanjaarden.
Bespreking: De val van de stad Groningen in 1594
Om de tuin geleid
Zolang er al tuinen zijn, dromen de bezitters ervan hierin de echte natuur tot leven te brengen en hun eigen groene paradijs te creëren. De betekenis die mensen aan termen als natuur, cultuur en paradijs geven verandert echter steeds. Dit verandert ook de manier waarop mensen naar tuinen en de ideale inrichting daarvan kijken.
Universiteit Utrecht en koloniale kennis
Henk van Rinsum geeft in zijn boek een diepgaande beschrijving van het koloniale verleden van de Universiteit Utrecht vanaf haar stichting in 1636. Hij beschrijft de ontwikkeling van (wetenschappelijke) kennis en kennisoverdracht over en in de Nederlandse kolonies, met name in Nederlands-Indië.