Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 2) – 2024

Auteur:
3 minuten leestijd
geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.


<<< Signalementen week 1 | Signalementen week 3 >>>

Selectie week 2


  • Alle rafelranden van Europa

    Wie het heden én de toekomst wil begrijpen, kan niet om de geschiedenis heen. Europa heeft een lange en roerige voorgeschiedenis met zijn buren. Waar de geografische grenzen al sinds mensenheugenis vastliggen, zijn de door de mens getrokken staatsgrenzen vrijwel voortdurend verschoven. Kijk maar naar Polen, het ‘land op wieltjes’ dat heen en weer schoof en zelfs lange tijd van de kaart verdween. In Alle rafelranden van Europa laat Ivo van de Wijdeven overtuigend zien hoe historische ontwikkelingen van invloed zijn op het huidige tijdsgewricht.

    Bekijk boek



  • De dochter van Auschwitz

    Tova Friedman is een van de jongste slachtoffers die Auschwitz overleefden. Ze woonde als peuter in een Joods getto in Midden-Polen en was net vijf toen zij en haar ouders naar een naziwerkkamp werden gestuurd. Bijna een jaar later werd ze samen met haar moeder in een volgepakte veewagen naar vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau overgebracht, terwijl haar vader naar Dachau werd gedeporteerd.

    Bekijk boek



  • Einstein in tijd en ruimte

    Een leven in 99 deeltjes
    Hoe benader je de beroemdste en meest controversiële wetenschapper van de twintigste eeuw op een originele manier? Samuel Graydon pakt zijn onderwerp op een verfrissend andere, oneerbiedige (en voor Einstein zeer geschikte) wijze aan: opgehakt in 99 deeltjes.

    Bekijk boek



  • Het Huis van Thorbecke

    De geschiedenis van de parlementaire democratie
    In 1848, een jaar vol revolutionaire onrust in Europa, werd onder aanvoering van de liberaal Johan Rudolph Thorbecke de Nederlandse grondwet ingrijpend gewijzigd. Onder andere de bepaling De Koning is onschendbaar; de ministers zijn verantwoordelijk werd opgenomen. Deze herziening legde de basis voor het huidige parlementaire stelsel.

    Fragment: De eerste Staten-Generaal (1464)

    Bekijk boek



  • Het schrijverskasteel

    De Neurenbergse processen: ontmoetingen aan de rand van de afgrond
    Er zijn waarschijnlijk nooit zoveel beroemde schrijvers en journalisten uit de hele wereld onder één dak bijeen geweest als in Neurenberg in 1946. Zij kwamen verslag uitbrengen van de processen die er werden gevoerd tegen de kopstukken van het naziregime. Maandenlang woonden en werkten ze in kasteel Faber-Castell, eigendom van een adellijke Duitse familie.

    Bespreking: Vansittartisme en seksisme in het potlodenkasteel

    Bekijk boek



  • Het verhaal van Wallonië

    Nu het tweehonderdjarig bestaan van België voor de deur staat, lijkt de kloof tussen het Noorden en het Zuiden nog nooit zo groot geweest. Het politieke debat gaat veel verder dan de louter institutionele kwestie en neemt vaak de vorm aan van confrontatie tussen twee onverzoenbare maatschappelijke visies. Maar het debat wordt verstoord door wederzijdse clichés en misverstanden tussen de twee grote gemeenschappen, om te beginnen met het verschil tussen Walen en Franstaligen.

    Bespreking: Het verhaal van Wallonië – De uitdaging van eigenheid

    Bekijk boek



  • Nederlands kolonialisme van archief tot geschiedschrijving

    Een gids voor onderzoekers
    In archieven, bibliotheken en musea over de hele wereld liggen Nederlandse koloniale bronnen: kilometers aan brieven, verslagen en dagboeken, en depots vol afbeeldingen, kaarten en objecten. Maar de informatie in dit enorme koloniale archief spreekt niet voor zich. Hoe is dit bronnenmateriaal gevormd en welke gevolgen heeft dat voor historisch onderzoek? Hoe ga je als historicus om met racisme, oriëntalisme en eenzijdigheid in koloniale bronnen? En hoe deden historici dat de afgelopen eeuwen?

    Bekijk boek



  • Onze koloniale erfenis

    Onze koloniale erfenis onderzoekt de complexe manier waarop slavernij en kolonialisme nog steeds invloed uitoefenen op ons alledaagse leven. Nu de discussie over hoe om te gaan met ons koloniale verleden levendiger is dan ooit, wil dit boek een belangrijke maatschappelijke bijdrage leveren. De auteurs bevragen wat het betekent om de structuren uit ons koloniaal verleden – de categorieën waarin we denken, de verbanden die we leggen, ja zelfs letterlijk de objecten – te ‘erven’.

    Bekijk boek



  • Wat schaft de pot?

    Eetcultuur in Nederland door de eeuwen heen
    Eten doen we allemaal. We hebben voedsel nodig om in leven te blijven, maar eten heeft ook een belangrijke sociale functie. Wie wat eet, met wie en wanneer speelt een rol in de vorming van onze identiteit en onderlinge relaties. Hier komt ook nationale identiteit om de hoek kijken. Waarom associëren mensen sommige voedingsmiddelen en eetgewoonten met Nederlandse identiteit, en andere niet? En kun je eigenlijk wel spreken van een Nederlandse eetcultuur?

    Bekijk boek



  • We moeten het even over Xi hebben

    De Chinese president Xi Jinping siert regelmatig onze televisieschermen en nieuwskoppen, maar zelfs na tien jaar aan de macht blijft hij in mysteriën gehuld.
    Van opgroeien met een vader die werd meegevoerd in Mao’s Culturele Revolutie en zijn persoonlijke missie om armoede te bestrijden tot zijn vervolging van de Oeigoeren en paranoia over het feit dat hij wordt vergeleken met Winnie de Poeh – Xi Jinping is een man verduisterd door karikaturen.

    Bekijk boek



<<< Signalementen week 1 | Signalementen week 3 >>>

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×