Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 10) – 2019

Auteur:
5 minuten leestijd

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 9 | Signalementen week 11 >>>

Selectie week 10 (2019)

Hitler Opkomst en ondergang van een Duits politicusHitler. Opkomst en ondergang van een Duits politicus

Wie was Hitler? Wat waren zijn ideeën? Hoe kwam hij aan de macht? Waarom stond vrijwel het hele Duitse volk als één man en vrouw achter hem? In plaats van speculaties over de psychopaat Hitler plaatst Willem Melching de politicus Hitler in de historische en culturele context van zijn tijd. Een toegankelijk en helder geschreven boek over de opkomst en ondergang van Adolf Hitler, het nationaalsocialisme, de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust. Voor iedereen die geïnteresseerd is in een van de centrale figuren van de twintigste eeuw.
Voorpublicatie: De Führercultus: de populariteit van Hitler
Meer informatie / bestellen

Gandhi – De legendarische jarenGandhi. De legendarische jaren – Ramachandra Guha

De ‘halfnaakte fakir’, zoals Churchill hem minachtend noemde, trotseerde in zijn eentje het Britse Rijk en vocht tot aan het eind van zijn leven voor tolerantie, geweldloosheid en de waardigheid van ieder mens. Nog steeds is hij een groot voorbeeld voor velen die weigeren te zwichten voor geweld en onrecht. Dit boek is het tweede deel van de monumentale biografie over een van de meest gezichtsbepalende personen van de twintigste eeuw.
Fragment: Biograaf Ramachandra Guha over Mahatma Gandhi
Meer informatie / bestellen

De paarden van Hitler - Arthur Brand De paarden van Hitler – Arthur Brand

Hoe de kunstdetective zijn sensationeelste ontdekking deed en wereldnieuws werd
De paarden van Hitler is een ongelooflijk spannend, waargebeurd verhaal over geheime diensten, oud-nazi’s, neonazi’s en heel veel geld. Tijdens een bezoek aan zijn oude leermeester krijgt kunstdetective Arthur Brand een foto te zien van de paarden van Hitler, twee metershoge beelden die Hitler ooit voor de Rijkskanselarij had laten plaatsen. Ze worden te koop aangeboden. Maar die wereldberoemde beelden waren toch in de Slag om Berlijn vernietigd? Dit moeten vervalsingen zijn.
Meer informatie / bestellen

Het geheim van Stroeve - Joost Ramaer Het geheim van Stroeve – Joost Ramaer

Het verhaal van een eigenzinnige familiebank 1818-2018
De Nederlandse banken klonteren samen tot steeds grotere onbeheersbare molochen. Zelfs na de kredietcrisis blijven de grootbanken hun klanten vooral zien als een bron van zelfverrijking. Het kan ook anders. De familie Stroeve houdt het al 200 jaar klein. Jan Stroeve Barendzoon begon in 1818 in Amsterdam als commissionair in effecten. Ooit telde de Amsterdamse beurs honderden van zulke bedrijven. Die zijn allemaal verdwenen. Maar Stroeve & Lemberger, zoals de firma nu heet, floreert nog steeds. In dit boek beschrijft journalist Joost Ramaer hoe dat kon gebeuren.
Meer informatie (+ video) / bestellen

De nieuwe rafelrand van EuropaDe nieuwe rafelrand van Europa – Ivo van de Wijdeven

Tot voor kort wist Europa één ding zeker: we kunnen altijd rekenen op stabiele bondgenoten aan de andere kant van de Noordzee en de Atlantische Oceaan. Maar met de Amerikaanse president Trump in het Witte Huis en de aanstaande Brexit keren de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zich steeds verder af van het continent. Terugkijkend op de geschiedenis is het niet de eerste keer dat ze dit doen. Maar de cruciale vraag is: kan de Europese Unie nu wel zonder hen? Ivo van de Wijdeven (1979) is historicus en politiek analist bij het ministerie van Algemene Zaken.
Meer informatie / bestellen

1942. Het jaar van de stilte1942. Het jaar van de stilte – Herman Van Goethem

1942 is het kantelpunt van de Tweede Wereldoorlog. Vanaf november lijden de nazi’s zware nederlagen. Overal in het Westen, van Londen tot Washington, veranderen overheden en hun ambtenaren de politieke koers. Ook in Antwerpen. Herman Van Goethem wekt dit cruciale jaar weer tot leven. Hij schrijft een beklemmende kroniek van het dagelijkse leven in de havenstad. De Joden zinken er weg in armoede en wachten af. Het stadsbestuur collaboreert ijverig met de bezetter. De politie komt steeds meer in de greep van een ruige Nieuwe Orde, en vanaf augustus worden de Joden ook massaal gedeporteerd.
Meer informatie / bestellen

Achter de façadeAchter de façade – Kees en Chrisje Brants

Een cultuur-historische ontdekkingsreis door Parijs
Parijs heeft vele gezichten. Bijna iedereen kent de iconische boulevards en monumentale gebouwen, de drukke terrassen en beroemde musea. Maar de stad is ook gevormd door haar gewelddadig verleden, door vorsten, kunstenaars en immigranten, en heet een stad te zijn waar nooit geslapen maar wel veel in bed gelegen wordt. Kortom, Parijs staat ook voor oproer, vrijheid en losbandigheid. Deze gids gaat op zoek naar de historische en culturele realiteit Achter de façade van de Franse hoofdstad. Thematische wandelingen vormen een bril om de stad te bekijken, werpen er een specifiek licht op en brengen je op plaatsen waar je anders misschien niet zo snel zou komen.
Meer informatie (+ video)/ bestellen

En de mens schiep GodEn de mens schiep God – Selina O’Grady

Heersers en goden in de eerste eeuwen
In de eerste eeuwen was er een wirwar aan geloven ontstaan door de migratiestromen die op gang waren gekomen. Iedereen was op zoek naar gemeenschapszin en dat vond men in het geloof. De grote heersers van die tijd wisten op hun beurt het gezag te legitimeren door het opleggen van een religie. Selina O’Grady neemt de lezer mee op een historische reis van het Romeinse Rijk naar China: over Augustus, Isis en Mithras, Boeddha, Wang Mang en Jezus. ‘En de mens schiep God’ laat op indrukwekkende wijze zien welke rol macht speelde in een tijd van religieuze chaos.
Meer informatie / bestellen

De republiek der vrije geestenDe republiek der vrije geesten – Peter Neumann

Jena, het Oost-Duitse stadje waar de briljantste intellectuelen samenkwamen in 1800
Jena 1800. De idealen van de Franse Revolutie sijpelden in heel Europa door. Een generatie jonge dichters en filosofen dacht na over een nieuwe politieke indeling van Europa die niet langer gebaseerd moest zijn op erfelijke opvolging. Zo ook in universiteitsstad Jena, in het oosten van Duitsland. Belangrijke intellectuelen streken hier neer om met gelijkgestemden te filosoferen over de toekomst. Aan de hand van talrijke anekdotes, bronnen en kleurrijke voorbeelden neemt Neumann de lezer mee naar een bijzondere periode uit de geschiedenis.
Meer informatie / bestellen

Dag, Engeland - Peter BrusseDag, Engeland – Peter Brusse

Wij en onze overburen. Van Bonifatius tot Brexit
Rare jongens, die Engelsen. De zee die ons scheidt is niet eens zo breed, maar tussen de zandstranden hier en de krijtrotsen aan de overkant bestaat een wereld van verschil. Hoewel? Nederland en Groot-Brittannië zijn al eeuwenlang onlosmakelijk met elkaar verbonden, dan weer als vrienden, dan als vijanden. Aan de vooravond van de Brexit maakt de oud-correspondent Peter Brusse de balans op. Want de Britten nemen dan wel afscheid van Europa, maar in het geval van Nederland is dat eigenlijk onmogelijk. Beide zeevarende naties delen een lange geschiedenis.
Meer informatie / bestellen

Wijvenwereld Vrouwen in de middeleeuwse stadWijvenwereld. Vrouwen in de middeleeuwse stad

De middeleeuwen: een donkere periode waarin geweld regeert en mannen de samenleving domineren. Vrouwen komen er amper aan te pas, zo luidt het cliché. Dit boek brengt een ander verhaal. ‘Wijven’, het middeleeuwse woord voor vrouwen, zijn het hoofdpersonage. In de Lage Landen hadden vrouwen veel rechten, die ze gebruikten om handel te drijven, hun mening te verkondigen en hun wil door te drukken. ‘Wijvenwereld’ hangt een verrassend beeld op van de late middeleeuwen, de periode tussen 1250 en 1550. De auteurs gaan op zoek naar vrouwen die protesteerden, trouwden, vrijden en werkten.
Meer informatie / bestellen

Meer geschiedenisboeken:

<<< Signalementen week 9 | Signalementen week 11 >>>


×