Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 16) – 2017

Over Normandië, Voudou, de Koude Oorlog en bijzondere mensen
Auteur:
4 minuten leestijd
Nieuwe geschiedenisboeken
Nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 15 | Signalementen week 17 >>>

Selectie week 16 (2017)

Computerpioniers, Het begin van het computertijdperk in NederlandComputerpioniers Amsterdam University Press – € 22.95

In 1952 trad Nederland het computertijdperk binnen met de ARRA, de Automatische Relais Rekenmachine Amsterdam. De verandering was ingrijpend. Niet omdat die ene machine nou zoveel uitrichtte — de ARRA heeft het na die dag nooit meer gedaan —, maar omdat er iets nieuws mogelijk werd. De Nederlandse samenleving maakte echter helemaal geen kennis met computers. Er waren een paar machines en maar heel weinig mensen hadden daar toegang toe. Toch hadden de ‘moderne rekenmachines’ grote culturele betekenis. Dit boek gaat over mensen: de rekenaars, de bouwers en de gebruikers.
Lees: Computerpioniers in Nederland (1945-1960) | Meer informatie / bestellen

Voudou - Leendert van der ValkVoudou – Leendert van der Valk Atlas Contact – €24.99

Voodoo is veel meer dan rituelen met naalden en poppetjes. Het is een oeroud West-Afrikaans geloof dat met de slaven meekwam naar de Nieuwe Wereld, dat werd verboden, maar zich verschool in de muziek. In dit boek reist Leendert van der Valk van New Orleans naar Haïti, Suriname, Togo en Benin, op zoek naar de relatie tussen voodoo en moderne muziek. Maar Voudou is dus meer dan een muziekboek. Het vertelt de grote, grijze geschiedenis van de slavernij, van verzet en culturele trots en het laat zien hoe voodoogoden nog elke dag aanwezig zijn voor miljoenen mensen wereldwijd.
Meer informatie / bestellen

Oorlog in foto's: NormandiëOorlog in foto’s: Normandië BBNC – € 19.99

De landing van de geallieerden in Normandië tijdens D-Day speelde een van de belangrijkste rollen in de bevrijding van West-Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. De opmerkelijke foto’s die zijn verzameld in dit deel van de bijzondere reeks Oorlog in foto’s laten tot in detail zien hoe onmisbaar wapens en bepantsering waren voor de geallieerden om zoveel mogelijk te kunnen profiteren van de succesvolle landing en tijdens het bevrijden van het bezette Frankrijk. De foto’s in dit boek geven een fascinerende inkijk.
Meer boeken van Oorlog in Foto’s | Meer informatie / bestellen

Van stadsie tot stad - Utrecht 1950-1970Van stadsie tot stad – Utrecht 1950-1970 WBOOKS – € 24.95

We schrijven jaren ’50 van de vorige eeuw. Utrecht is weer het wat slaperige provinciestadje geworden dat het ook voor de oorlog is geweest. Het herstelt zich snel van de schande die over de stad kwam toen het jarenlang door de collaborerende NSB de ‘Stad der Beweging’ werd genoemd. Dan slaat Utrecht de weg in naar de positie van bruisend hart van Nederland. Deze wonderlijke transitie wordt beschreven door Ton van den Berg en Ad van Liempt, Utrechtse journalisten.
Meer informatie / bestellen

Ik overleefde de Holocaust - Nanette König-BlitzIk overleefde de Holocaust – Nanette König-Blitz Prometheus – € 19.99

Pas op haar zeventigste is Nanette Konig-Blitz gaan praten over de oorlog. De Jodenvervolging, de kampen, haar vriendschap met Anne Frank. Dit is het verhaal van de jeugdvriendin van Anne Frank. In een dagelijks gevecht om te overleven moest Nanette het ondraaglijke doorstaan. Met haar zowel gevoelige als rauwe relaas onderzoekt zij het menselijk vermogen tot mededogen en wijst zij de wereld op de noodzaak van verdraagzaamheid. Nanette Konig-Blitz (1929) groeide op in Amsterdam. Zij zat met Anne Frank in de klas. In 1943 werd zij met haar familie naar Westerbork gestuurd en in 1944 naar Bergen-Belsen, waar zij Anne Frank en haar zusje Margot voor het laatst zag.
Meer informatie / bestellen

Moskouse nachten. Hoe een man en zijn piano de Koude Oorlog veranderdenMoskouse nachten – Nigel Cliff Spectrum – € 25.00

Hoe een man en zijn piano de Koude Oorlog veranderden
Het verhaal over een pianist die de grootmachten bij elkaar bracht tijdens de Koude Oorlog. Waargebeurd verhaal over een jonge Texaanse pianist ten tijde van de Koude Oorlog. Met zijn liefde voor de Russische klassieke muziek, stal Van Cliburn de harten van zowel de Amerikanen als de Russen, en zorgde hij voor een verlaging van de spanningen tussen de supermachten, terwijl ze op het randje van een nucleaire oorlog stonden. In deze tijd waren een getalenteerde musicus en de tijdloze klassieke muziek de enige brug tussen twee destructieve nucleaire grootmachten.
Meer informatie / bestellen

'In geouwehoer kun je niet wonen' - Louis Hoeks‘In geouwehoer kun je niet wonen’ – Louis Hoeks Atlas Contact – € 34.99

Het leven van Jan Schaefer
‘In geouwehoer kun je niet wonen’ is de bekendste uitspraak van Jan Schaefer. De PvdA-politicus was bij leven een fenomeen en werd na zijn dood legendarisch. De energieke banketbakker en buurtactivist veranderde als staatssecretaris en wethouder het aanzien van de Nederlandse steden. Hij blies oude wijken nieuw leven in en gaf buurtbewoners inspraak. Met zijn ongepolijste gedrag veroverde hij de harten van menig kiezer. Maar zijn terugkeer naar Den Haag werd een drama.
Meer informatie / bestellen

Geuzendochter  De legende van Kiste Trui en de slag van de MokerheiGeuzendochter. De legende van Kiste Trui en de slag van de Mokerheide Balans – € 18.95

In 1574 vond de Slag op de Mookerheide plaats. Twee legers, de Spanjaarden aan de ene kant, de opstandige Geuzen, onder leiding van Hendrik en Lodewijk – de broers van Willem van Oranje – aan de andere kant. Wat is er gebeurd? En wat is de achtergrond van de legendarische Kiste Trui, die jarenlang over de hei zou hebben gezworven? Lidy Nicolasen verweeft de legende van Kiste Trui met de gebeurtenissen die voorafgingen aan de slag op de Mookerheide, de slepende godsdiensttwisten en de ongelijke sociale verhoudingen in de zestiende eeuw.
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 15 | Signalementen week 17 >>>

×