Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 17) – 2017

Veel over WOII, de kleinzoon van Tolkien, Luther en mythen en sagen
Auteur:
4 minuten leestijd
nieuwe geschiedenisboeken
nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 16 | Signalementen week 18 >>>

Selectie week 17

Pax Romana - Adrian GoldsworthyPax Romana – Adrian Goldsworthy Onmiboek – € 34.99

In zijn nieuwe epos ‘Pax Romana’ laat topauteur Adrian Goldsworthy zien hoe Rome de vrede handhaafde. De Pax Romana is vermaard vanwege een opzienbarend lange periode van vrede en stabiliteit. Maar deze vrede was afgedwongen door oorlog en betekende de facto complete overheersing. Goldsworthy beschrijft in dit meeslepende en rijk geïllustreerde boek, dat leest als een roman, hoe de Romeinen dit voor elkaar kregen. Hoe ze kleine opstanden neersloegen voor die konden ontaarden in een echte revolutie; hoe ze de overwonnenen het gevoel gaven dat ze onderdeel van het rijk waren.
Lees: Hoe Rome de vrede handhaafde | Meer informatie / bestellen

De nazi-leerling - Mischa Cohen.De nazi-leerling. De schuldige jeugd van Dick Woudenberg Atlas Contact – € 21.99

De nazi-leerling vertelt het verhaal van Dick Woudenberg (1928), zoon van NSB-topman Hendrik Jan Woudenberg. Vanaf zijn vroege jeugd kreeg hij een eersteklas nazi-leerschool: hij zat bij de Nationale Jeugdstorm, was leerling van de Reichsschule en trok ten slotte als zestienjarige soldaat naar het front als lid van het beruchte SS-regiment Totenkopf. Na de Duitse capitulatie belandde hij in een heropvoedingskamp en moest hij in het reine proberen te komen met zijn besmette verleden en dat van zijn familie. Mischa Cohen sprak met Dick Woudenberg en legt het proces van indoctrinatie bloot.
Lees: De schuldige jeugd van Dick Woudenberg | Meer informatie / bestellen

Griekse mythen, Romeinse sagenGriekse mythen, Romeinse sagen Davidsfonds/Infodok – € 49.99

Dit kijkleesboek is als een kompas in ons klassieke erfgoed en in het kluwen van goden en godinnen, van turbulente oorlogen en verraderlijke intriges, helden en koningen uit de Griekse en Romeinse Oudheid. De Griekse mythen en Romeinse sagen en legenden – chronologisch gerangschikt – worden telkens uitvoerig en overzichtelijk verteld en geïllustreerd door prachtige schilderijen, fresco’s, mozaïeken en beeldhouwwerken van Botticelli, Rubens, Da Vinci, Bernini en andere groten.
Meer informatie / bestellen

De Nazi Moordfabrieken  Chelmno - Belzec -Treblinka - SobiborDe Nazi Moordfabrieken Lantaarn publishers – € 49.99

Met meer dan 900 foto’s, waarvan een groot deel nooit eerder gepubliceerd. Dit boek bevat archeologisch onderbouwde illustraties en plattegronden van Sobibor, Belzec, Treblinka en Chelmno. Boordevol nooit eerder gepubliceerde getuigenverklaringen. U kijkt mee over de schouders van de archeologen en ziet hun opmerkelijk ontdekkingen. Dit boek geeft u op gedetailleerde wijze inzicht in de werkwijze van de SS in de kampen en het vernietigingsproces.
Meer informatie / bestellen

De grote boekenroofDe grote boekenroof – Anders Rydell Atlas Contact – € 27.99

Op 10 mei 1933 staken nazi’s op de Opernplatz in Berlijn, onder toeziend oog van 40.000 toeschouwers, zo’n 25.000 boeken in de fik. Het was het startsein voor een reeks boekverbrandingen overal in Duitsland. Over die gebeurtenis is veel geschreven, maar onbekend is het veel sinisterder plan dat de nazi’s in heel Europa ten uitvoer brachten: het plunderen van bibliotheken en privébezit, met als doel de literatuur in te zetten als wapen in de vernietigingsmachinerie. Tegenstanders werden zo niet alleen van hun vrijheid beroofd maar ook van hun literatuur. In dit boek volgt Anders Rydell het spoor van de boekenplunderaars door Europa.
Lees: De grote boekenroof door de nazi’s | Meer informatie / bestellen

Luther, zijn leven, zijn werkLuther, zijn leven, zijn werk – Sabine Hiebsch Kok – € 34.99

‘De Reformatie van Luther’ is een geïllustreerd standaardwerk over Martin Luther (1483-1546). De biografie en theologie van Luther worden in een chronologische lijn geschetst. Luther komt naar voren als iemand die geworteld was in de late middeleeuwen en van daaruit zijn eigen theologie ontwikkelde. Een breed spectrum van afbeeldingen uit verschillende archieven en musea geeft een indruk van het Nederlandse erfgoed op het gebied van de Lutherana. Luther hervormde niet alleen de kerk Hij veranderde de wereld.
Lees: Luther meer beïnvloed door humanisme… | Meer informatie / bestellen

Irena's kinderen - Tilar MazzeoIrena’s kinderen – Tilar Mazzeo Cargo – € 19.99

ls verpleegkundige wordt de Poolse Irena Sendler in 1942 toegelaten tot het getto van Warschau. Al snel smokkelt ze weeskinderen uit de afgesloten wijk en ze vraagt aan haar familie en vrienden om ze te verbergen. Met de hulp van haar grote liefde, een verzetsstrijder, en een geheim netwerk van vrouwen en moeders weet Irena Sendler uiteindelijk meer dan tweeduizend kinderen uit het getto te bevrijden. De kinderen worden verstopt in grafkisten en via geheime routes door het riool weet Irena met gevaar voor eigen leven de nazi’s te omzeilen. Van elk kind dat ze wistte redden schreef Irena Sendler de naam en ware identiteit op, zodat hun families ze zouden vinden als de oorlog ooit voorbij zou zijn.
Lees: Irena Sendler redde 2500 Joodse kinderen | Meer informatie / bestellen

Niemandsland - Simon TolkienNiemandsland – Simon Tolkien The House of Books – € 22.50

Aan het begin van de twintigste eeuw groeit Adam Raine op in een Londense achterbuurt. Nadat zijn moeder overlijdt vertrekt hij met zijn vader naar het kolenmijnstadje Scarsdale in Yorkshire. Al snel exploderen de oplopende spanningen tussen de mijnwerkers en hun werkgever Sir John Scarsdale, met dramatische gevolgen. Zijn leven verandert nog meer wanneer de liefde lokt. Tot de oorlog uitbreekt en Adam in de Franse loopgraven van de Somme belandt. Simon Tolkien is de kleinzoon van J.R.R. Tolkien.
Lees: Het Sommefront en Tolkiens Mordor’ | Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 16

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×