Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 20) – 2019

Auteur:
4 minuten leestijd
nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 19 | Signalementen week 21 >>>

Selectie week 20 (2019)

Hitlers Brandenburgers - Lawrence PatersonHitlers Brandenburgers – Lawrence Paterson

De elite special forces van Het Derde Rijk
De allesomvattende geschiedenis van een uitzonderlijk en onwaarschijnlijk succesvol militair detachement van het Derde Rijk: de Brandenburgers, het elitekorps van Hitler. Lawrence Paterson weet op onnavolgbare wijze de oorsprong en verdere geschiedenis van deze kleine groep ‘special operatives’ te traceren. Nog voor de Tweede Wereldoorlog werd dit elitekorps als geesteskind van kapitein Von Hippel en admiraal Canaris geboren en werd het onderdeel van Canaris’ militaire intelligentie-apparaat.
Meer informatie / bestellen

Our Man - George PackerOur Man – George Packer

Richard Holbrooke – het symbool van de Amerikaanse buitenlandse politiek van de afgelopen decennia
Briljant maar zelfingenomen, geliefd maar ook gehaat. De Amerikaanse diplomaat Richard Holbrooke (1941-2010) was een man vol tegenstrijdigheden, die uitgroeide tot een van de meest bepalende figuren in de recente Amerikaanse geschiedenis. En toch vervulde hij nooit zijn ambitie om toe te treden tot de hoogste regionen van de Amerikaanse overheid.
Voorpublicatie: Richard Holbrooke: zijn leven, zijn land, zijn ego
Meer informatie (+video) / bestellen

Onthoofdingen in de HofstadOnthoofdingen in de Hofstad – Ronald Prud’homme van Reine

Johan van Oldenbarnevelt was de grondlegger van de Republiek der Verenigde Nederlanden. Tientallen jaren speelde hij een hoofdrol op het terrein van de Europese politiek. Zijn executie op 13 mei 1619 op het Binnenhof in Den Haag was een schokkende gebeurtenis. Duidelijk is dat prins Maurits de drijvende kracht achter zijn arrestatie was. In 1623 beraamden Oldenbarnevelts zoons Reinier en Willem een aanslag op de prins, die ternauwernood mislukte.
Bespreking: Familie Oldenbarnevelt probeerde moord te wreken
Meer informatie (+video) / bestellen

Strijd! - Mineke BoschStrijd! – Mineke Bosch

De vrouwenkiesrechtbeweging in Nederland, 1882-1922
De strijd om het vrouwenkiesrecht in Nederland begon in 1882 toen enkele vrijdenksters het ontbreken van vrouwenkiesrecht ter discussie stelden en Aletta Jacobs tevergeefs probeerde te gaan stemmen. Na de Grondwetswijziging van 1887 die vrouwen expliciet van het kiesrecht uitsloot, kwam de beweging onder leiding van Wilhelmina Drucker op stoom.
Meer informatie / bestellen

Het einde van Johan van Oldenbarnevelt - Thomas RosenboomHet einde van Johan van Oldenbarnevelt – Thomas Rosenboom

Op 13 mei 2019 is het vierhonderd jaar geleden dat Johan van Oldenbarnevelt op het schavot stierf. Tot aan zijn dood was hij landsadvocaat van de Staten van Holland, maar feitelijk was hij machtiger. Terwijl stadhouder Maurits van Oranje militaire successen aaneenreeg, dirigeerde Van Oldenbarnevelt de politiek. Na 1600 liepen de spanningen op. Tijdens het Twaalfjarig Bestand (1609-1621) schoof Maurits zijn rivaal terzijde: Van Oldenbarnevelt werd gearresteerd en wegens hoogverraad ter dood veroordeeld.
Meer informatie / bestellen

Victoria De jonge koninginVictoria. De jonge koningin

De laatste jaren is een stroom aan nieuwe boeken over de Engelse koningin Victoria verschenen, ook in Nederland. Maar echt bekend bij het grote publiek werd ze hier door de prachtige tv-serie met Jenna Coleman in de hoofdrol. Dit 300 pagina’s dikke boek is de officiële uitgave bij de tv-serie en gaat over de jeugd van Victoria tot haar eerste jaren als koningin en haar huwelijk met Albert. Het boek is geheel in full colour uitgevoerd en staat boordevol foto’s uit de serie, soms aangevuld met (echte) historische documenten, zoals brieffragmenten of de officiële uitnodiging voor het huwelijk van Victoria en Albert destijds. Veelvuldig wordt uit de dagboeken van de echte Victoria geciteerd, waardoor ze als mens dichterbij komt.
Meer informatie (+video) / bestellen

De leeuwen van Carentan - Volker GriesserDe leeuwen van Carentan – Volker Griesser

Het Fallschirmjäger-Regiment 6 behoorde tot de bekendste en meest gerespecteerde Duitse eenheden uit de Tweede Wereldoorlog. Deze elite-eenheid speelde een belangrijke rol bij de bezetting van Rome, bij de strijd tegen de Amerikanen vanaf de vroege uren op D-Day (waar ze de bijnaam ‘de leeuwen van Carentan’ kregen) en het afstoppen van de Geallieerde opmars in de Belgisch-Nederlandse grensstreek en zuid Nederland in september en oktober 1944.
Meer informatie (+video) / bestellen

Broeders in oorlog – vijanden in vredeBroeders in oorlog | vijanden in vrede – Mike Harmsen

1584, Willem van Oranje is vermoord! De kogels van Balthasar Gerards hebben hun werk gedaan. Wat zou er nu gebeuren met Oranje’s arme volk? De Opstand tegen de Spaanse tirannie lijkt gedoemd, want de hertog van Parma boekt overwinning na overwinning voor zijn koninklijke meester. De Spanjaarden lijken onverslaanbaar, hun middelen onuitputtelijk. Een voor een vallen de steden: Brugge, Gent, Brussel en uiteindelijk in 1585 ook het rijke Antwerpen. Vlaanderen en Brabant, de vroegere hartlanden van de Opstand, waren verloren.
Meer informatie / bestellen

Toean StammeshausToean Stammeshaus. Militair, verzamelaar en bestuurder…

Deze historische biografie beschrijft het wonderbaarlijke leven van F.W. Stammeshaus, een Indische Nederlander met Chinees en Duits bloed, geboren te Sigli in Atjeh in voormalig Nederlands-Indië. Zijn nauwkeurige beschrijvingen van de duizenden verzamelde objecten, foto’s en anekdotes geven een gedetailleerd beeld van het koloniaal bestuur en het leven in Atjeh tijdens de nadagen van de bloedige Atjehoorlog. Verzamelaar, militair, klerk, bestuurder, oprichter en conservator Atjehmuseum en conservator van het Koloniaal Instituut te Amsterdam zijn enkel de belangrijkste functies die Stammeshaus in zijn loopbaan heeft bekleed.
Meer informatie / bestellen

Executie aan de MeppelerstraatwegExecutie aan de Meppelerstraatweg – Samuel De Korte

De Tweede Wereldoorlog was bijna afgelopen. Toch werden er op de vooravond van de bevrijding, op 31 maart 1945, vijf mannen doodgeschoten aan de Meppelerstraatweg in Zwolle als vergelding voor een aanslag op een spoorbrug. Wilhelmus van Dijk, Hermanus Bosch, Willem Sebel, Johannes Muller en Berend IJzerman. Zij hadden allemaal gestreden tegen de gehate bezetter en waren voor verschillende vergrijpen vastgezet: Wapenbezit, spionage of hulp aan onderduikers. Zij zouden de doodstraf krijgen voor wat zij hadden gedaan.
Meer informatie / bestellen

Kunst & ChristendomKunst & Christendom. 300 taferelen – Jo Claes

ist je dat het alom bekende Lam Gods van de gebroeders Van Eyck de kruisdood en verrijzenis van Christus herdenkt? En dat de duif de Heilige Geest voorstelt?
Tweeduizend jaar christendom hebben een indrukwekkende schat aan kunstvoorwerpen opgeleverd. Kunstenaars vonden niet alleen inspiratie in het Oude en het Nieuwe Testament, maar ook in apocriefe verhalen of middeleeuwse legendes. Uit interesse voor architectuur en kunst bezoeken we in groten getale kerken, kloosters, musea en tentoonstellingen.
Meer informatie / bestellen

Meer geschiedenisboeken:

<<< Signalementen week 19 | Signalementen week 21 >>>


Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×