Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 21) – 2024

Auteur:
4 minuten leestijd
geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.


<<< Signalementen week 20 | Signalementen week 22 >>>

Selectie week 21


 • Antwerpen, stad van de handel

  Biografie van een stad
  Antwerpen is voor alles een stad van handel. In vijf meeslepende hoofdstukken reist u doorheen de tijd aan de hand van de mensen en de historische feiten die van Antwerpen een van de belangrijkste havens en handelscentra van Europa hebben gemaakt. De Gouden Eeuw met Plantin en Metsys. De Tachtigjarige Oorlog met Rubens en Van Der Geest. De 18e eeuwse Oostendse Compagnie in de Antwerpse Beurs.

  Bekijk boek • De Eerste Slag om Ieper

  De bloedigste dagen van de Eerste Wereldoorlog in België
  De eerste maanden van de Eerste Wereldoorlog vormden de bloedigste periode in dit conflict en eindigden in de Eerste Slag om Ieper, van 19 oktober tot 22 november 1914. Met de moed der wanhoop riepen de geallieerden er de Duitse opmars een halt toe. Heroïsche figuren, zoals de Franse generaal Foch en de Belgische koning Albert I, schreven zich met deze overwinning de geschiedenis in.

  Bekijk boek • De Kampen

  Geschiedenis van de concentratiekampen in Europa tijdens WOII
  De Kampen is een uniek naslagwerk over alle grote nazi-concentratiekampen uit de Tweede Wereldoorlog. Nooit is internationaal een uitgebreider historisch werk over dit thema verschenen. Het boek staat ook vol met getuigenissen en thematische onderwerpen die verband houden met de miljoenen joden, Roma, homoseksuelen en anderen die in de kampen zijn omgekomen.

  Fragment: Treblinka: de ‘fabriek des doods’

  Bekijk boek • De overlevenden van de Clotilda

  De levensverhalen van de laatste gevangenen van de Amerikaanse slavenhandel
  In juli 1860 komt het laatste slavenschip op Amerikaans grondgebied aan: de Clotilda. Aan boord bevinden zich meer dan honderd gevangengenomen en tot slaaf gemaakte Afrikanen. Het zijn de laatste ooggetuigen van een huiveringwekkende en belangrijke periode in de wereldgeschiedenis. In dit boek volgt Hannah Durkin hun levens.

  Bekijk boek • De saboteurs

  Hoe de partij van Lincoln afgleed tot die van Trump
  De totale outsider Donald Trump heeft de Republikeinse partij gekaapt en naar zijn hand gezet. Zo verklaren veel analisten de aftakeling van de ‘Grand Old Party’ tot een amalgaam van een amalgaam van populistische samenzweringsprofeten, schaamteloze opportunisten en extreemrechtse fanatici.

  Bekijk boek • Elsrijk in oorlogstijd

  De publicatie ‘Elsrijk in oorlogstijd’ verschijnt ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van Stadsdorp Elsrijk. Het boek bevat bijzondere verhalen over de wijk Elsrijk uit de jaren 1940-1945. Elsrijk was een nieuwbouwwijk die bij de inval van de Duitsers nog volop in ontwikkeling was. Er woonden joodse burgers, NSB-ers, Duitse militairen en verzetsmensen door elkaar.

  Fragmenten: Verzetsman Jan van Hulst en zijn buren

  Bekijk boek • Hoe Parijs de revolutie maakte en de revolutie Parijs

  Eigenlijk was de Franse Revolutie de Parijse Revolutie. Ze begon met de bestorming van de Bastille door een ongedisciplineerde menigte sansculotten, bereikte haar hoogtepunt met de onthoofding van koning Lodewijk XVI op de Place de la Concorde en beleefde haar zwanenzang toen diezelfde sansculotten, nu als soldaten van Napoleons leger, uit de hoofdstad weg marcheerden.

  Bekijk boek • Moeders des vaderlands

  De vrouwen die de Nederlanden vormden
  In veel geschiedenisboeken vind je alleen de namen van mannen. Dit boek brengt daar verandering in met 18 portretten van Nederlandse en Belgische vrouwen die Nederland vorm gaven. De Nederlanden werden niet alleen geleid en gevormd door mannen, maar ook door een reeks invloedrijke en machtige vrouwen. Deze Moeders des Vaderlands krijgen nauwelijks erkenning voor de rol die zij speelden in de ontstaansgeschiedenis van Nederland en België.

  Bekijk boek • Molo Uku

  Erfenis van de Gouden Eeuw
  Ruim 400 jaar geleden probeerde de Verenigde Oost-Indische Compagnie het monopolie te krijgen over de handel in specerijen; met name nootmuskaat, foelie en kruidnagel, die ruimschoots aanwezig zijn op de Molukse eilanden. De verovering van de Molukken (‘Molo Uku’, toenmalig Nederlands-Indië) door de VOC resulteerde in duizenden doden, hongersnoden en deportatie van tot slaaf gemaakten. In dit boek laten auteur Erno Pickee en illustrator Harits Farhan de zwarte pagina’s van onze geschiedenis zien. Verteld vanuit het oogpunt van twee Molukse jongens wiens vader, een stamhoofd, vecht tegen de Nederlanders, wordt ons koloniale verleden op indringende wijze weergegeven voor jong en oud.

  Bekijk boek • Mythen over moord

  Dertig jaar fataal geweld in Nederland
  Het regent liquidaties, femicide neemt toe, daders worden ‘steeds jonger’, ‘harder’ en ‘verwarder’. Die verhalen vertellen de media vaak, maar kloppen ze wel? In Mythen over moord schetsen de Leidse hoogleraar Geweld en Interventies Marieke Liem en misdaadjournalist Gerlof Leistra een verrassend ander beeld van dodelijke agressie in Nederland.

  Bekijk boek • Ooggetuigen van de Nederlandse slavernij

  Van overtocht tot opstand
  Over het Nederlandse slavernijverleden bestaan honderden kilometers archief, maar zelden komen daarin de mannen, vrouwen en kinderen die gedwongen in slavernij leefden aan het woord. Op basis van soms niet meer dan een snipper archiefmateriaal weten Karwan Fatah-Black en Camilla de Koning de dagelijkse realiteit van de Atlantische slavernij bloot te leggen.

  Fragment: Voorgeschiedenis van de Afrikaanse slavernij in nevelen gehuld

  Bekijk boek • Spiegels van Rome

  Gids in zeven eeuwig actuele thema’s
  In Spiegels van Rome fungeert de Eeuwige Stad als een spiegel voor onze eigen tijd. Verhalen uit de rijke verhalenschatkist van Rome belichten zeven actuele thema’s als kennis, toerisme en gender. Leiderschap is onlosmakelijk met Rome verbonden. En ook veerkracht, over hoe mensen en organisaties overeind blijven in veranderende omstandigheden.

  Fragment: Ook in de Middeleeuwen werd Rome overspoeld door toeristen

  Bekijk boek • Voor huis en haard

  Dé geschiedenis van de Vrijwillige Landstorm, 1914-1940
  Verdediging van huis en haard door gewapende burgers. Nederland kent een eeuwenoude traditie op dit gebied. Met de oprichting van de Vrijwillige Landstorm in 1914, die tot 1940 zou blijven bestaan, werd deze vrijwillige spontane ‘volkswapening’ geïncorporeerd binnen de krijgsmacht. Dit rijk geïllustreerde boek schetst in woord en beeld voorgeschiedenis, ontstaan, ontwikkelingen en opheffing van de Vrijwillige Landstorm en de totstandkoming en oprichting van de Nationale Reserve.

  Bekijk boek


Meer geschiedenisboeken:


<<< Signalementen week 20 | Signalementen week 22 >>>

×