Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 34) – 2017

Twintigste eeuwse geschiedenis, Elvis, massa-executies en Petrus
Auteur:
3 minuten leestijd
nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 32/33 | Signalementen week 35 >>>

Selectie week 34

Beknopte geschiedenis van Nederland - James KennedyBeknopte geschiedenis van Nederland – James C. Kennedy Prometheus – € 29.99

Wereldwijd geloven veel mensen dat Nederland een uniek land is. Dat heeft te maken met de onttrekking van veel land aan de zee, maar ook met de Nederlandse handelsgeest, de markante culturele erfenis, de religieuze diversiteit en een eeuwenoude traditie van tolerantie. James Kennedy, zoon van een Amerikaanse vader en een Nederlandse moeder is de perfecte auteur voor deze Beknopte geschiedenis van Nederland. Hij beschrijft niet alleen de historische gebeurtenissen, maar plaatst deze ook in internationaal perspectief
Voorpublicatie: De geschiedenis van Nederland volgens James Kennedy
Meer informatie / bestellen

De geest uit de fles - Hoe de moderne mens werd wie hij isDe geest uit de fles Lemniscaat – € 34.50

Hoe de moderne mens werd wie hij is
Dit boek is een geschiedenis van de moderne filosofie en een zinnenprikkelende beschouwing ineen. Ger Groot laat zien en horen hoe wij zijn geworden wie we zijn. Sinds Descartes heeft de radicale twijfel zijn intrede gedaan en is ‘de geest uit de fles’. De filosofie van de afgelopen vier eeuwen laat zich beschrijven als één lange worsteling met de erfenis van de religie.
Voorpublicatie: Hoe de moderne mens werd wie hij is
Meer informatie / bestellen

Being Elvis - Een eenzaam levenBeing Elvis. Een eenzaam leven Thomas Rap – € 24.99

Elvis Presley was een fenomeen. Niet eerder had de wereld zoiets meegemaakt: een jongen met een gitaar, wiens portret in bijna elke tienerkamer kwam te hangen. Met zijn uitzonderlijke succes had hij zich vrij moeten voelen om te doen waar hij zelf zin in had. Maar hij was niet vrij. Opgezadeld met een levenslange onzekerheid en overgeleverd aan de intriges en grillen van zijn manager, wist hij zijn echte dromen nooit te realiseren. Een biografie die leest als een roman.
Bespreking: Het eenzame leven van Elvis Presley
Meer informatie / bestellen

Petrus - Fik MeijerPetrus. Leerling, leraar, mythe – Fik Meijer Athenaeum – € 19.99

Petrus was Jezus’ meest vooraanstaande leerling, maar wat weten we van hem? Fik Meijer gaat op zoek. Hij volgt Petrus in de Evangeliën en De handelingen van de apostelen. De visser uit Kapernaüm lijkt voorbestemd voor een grote carrière in de beweging van Jezus, maar eerst moet hij, met vallen en opstaan, een ontwikkeling doormaken. Zijn zwakheden komen naar voren, zijn geloof schiet herhaaldelijk te kort. Toch wordt hij na de kruisdood van Jezus de voorman van de Jeruzalemgemeente.
Bespreking: De ‘Petrus’ van Fik Meijer
Voorpublicatie: Petrus’ nieuwe levensfase
Meer informatie / bestellen

Prins CharlesPrins Charles – Sally Bedell Smith Nieuw Amsterdam – € 39.99

Tegendraads, spiritueel, hartstochtelijk: in de verrassende biografie Prins Charles laat Sally Bedell Smith de ware Charles zien, met al zijn ambities, overtuigingen en onzekerheden. De auteur voert ons door zijn eenzame kinderjaren en moeilijke middelbareschooltijd. Bedell Smith beschrijft onomwonden de vele liefdesaffaires, en we maken kennis met Charles’ intellectuele passies, zijn activiteiten als ondernemer en spirituele zoektocht. Dit is de eerste gezaghebbende biografie dat een ander licht werpt op de dood van Diana, het huwelijk met Camilla en de voorbereidingen op de troon.
Meer informatie / bestellen

Bouwkunst en de Nieuwe OrdeBouwkunst en de Nieuwe Orde Vantilt – € 29.95

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er in Nederland weinig gebouwd, afgezien van verdedigingswerken. Daardoor wordt deze periode in veel architectuurgeschiedenissen min of meer overgeslagen. Dat betekent echter niet dat er niets gebeurde. De Duitse bezettingsmacht installeerde de Nederlandsche Kultuurkamer, die onder andere de opdracht kreeg om de architectuur op nationaalsocialistische leest te schoeien.
Bespreking: Collaboratie en berechting van Nederlandse architecten 1940-1950
Meer informatie / bestellen

Massaexecuties op SulawesiMassaexecuties op Sulawesi Walburg Pers – € 19.95

Hoe Nederland wegkwam met moord in Indonesië
Nederlandse militairen richtten begin 1947 een gigantische ravage aan op het Indonesische eiland Sulawesi. Talloze dorpen gingen in vlammen op en voedselvoorraden werden vernietigd. Alles in een poging om een opstand tegen de Nederlandse koloniale overheerser de kop in te drukken. Hoewel de executies volkomen illegaal waren, is er nooit niemand bestraft voor al het geweld. Zeventig jaar na dato vertellen Indonesische overlevenden van de moordpartijen hun indrukwekkende verhaal.
Meer informatie / bestellen

De zes freulesDe zes freules. De geschiedenis van de zussen Mitford Omniboek – € 24.99

‘De zes freules’ van Laura Thompson is het verhaal van de zussen Mitford, zes dochters uit een oude Engelse adellijke familie. Allemaal waren ze voorbestemd om een goed huwelijk te sluiten. Maar het liep heel anders. Dit boek is een verzameling onwaarschijnlijke, maar waargebeurde verhalen. Laura Thompson beschrijft de rol van de elite, op een moment in de geschiedenis dat de adel haar traditionele rol verloor. Alle ideologieën van de twintigste eeuw komen voorbij in deze biografie.
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 32/33 | Signalementen week 35 >>>

×