Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 35) – 2017

Auteur:
4 minuten leestijd
ieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 34 | Signalementen week 36 >>>

Selectie week 35

19471947 – Elisabeth Åsbrink Thomas Rap – € 19.99

Zij die de oorlog verloren, de fascisten, zijn op de vlucht naar Zuid-Amerika. In Polen wordt een half miljoen mensen wegens collaboratie aangeklaagd. Simone de Beauvoir vliegt naar New York, waar ze verliefd wordt op de schrijver Nelson Algren. De Engelsen, die al druk genoeg zijn met hun eigen puin, willen van Palestina af. Duizenden, honderdduizenden vluchtelingen trekken door Europa, op zoek naar een nieuwe plek om te leven, op zoek naar een toekomst. In de haven van Marseille ligt een wit passagiersschip. De mensen aan boord willen naar een land dat nog niet bestaat. Ze willen naar Israël.
Voorpublicatie: 1947. Het jaar dat het heden begint
Meer informatie / bestellen

Angela Merkel Een politieke biografieAngela Merkel. Een politieke biografie AUP – € 19.99

Zij bedwong de eurocrisis, maar lukt het haar Europa net zo doortastend bij elkaar te houden? Angela Merkel is de ongekroonde leider van Europa. ‘Kanselier van de vrije wereld’ noemde TIME haar zelfs. Voor haar betekent vrijheid verantwoordelijkheid nemen: principieel waar het vereist is, flexibel als het nodig is. Standvastig werkt zij aan een economisch sterk én sociaal Europa. Overtuigend beschrijft Michèle de Waard het politieke leven van Angela Merkel. Ze gaat in op Merkels voorbeelden, drijfveren en motieven om meteen na de val van de Muur politiek actief te worden.
Interview: Angela Merkel, de ‘ongekroonde leider van Europa’
Meer informatie / bestellen

Wij van de hbsWij van de hbs. Terug naar de beste school van Nederland J.M. Meulenhoff – € 19.99

Enkele honderdduizenden scholieren gingen tussen 1864 en 1974 naar de hbs, de hogere burgerschool. De hbs was in tegenstelling tot het gymnasium gericht op praktisch toepasbare vakken. Hbs’ers werden voorbereid op belangrijke posities in een moderne maatschappij. Zij moesten, zo was het plan, van Nederland weer een welvarende en moderne samenleving maken. Wij van de hbs is het eerste geschiedenisboek van deze school.
Meer informatie / bestellen

Het Verdrag van Maastricht 25 jaar later Leon van Dorp – € 19.50

Een verstrekkend akkoord tussen elf Europese regeringsleiders en de Franse president over de toekomst van Europa en de invoering van een gezamenlijke munt gaf Maastricht in 1992 van het ene op het andere moment wereldwijd bekendheid. Een kwart eeuw na de ondertekening van het Verdrag van Maastricht laaien de discussies over de Europese Unie, de euro en het al dan niet opnieuw sluiten van de grenzen van tijd tot tijd hoog op. De Griekse crisis, de bankencrisis, de Brexit en het vluchtelingenprobleem hebben een bres geslagen in de ooit zo mooi en hoopvol uitgesproken Europese gedachte.
Bespreking: 25 jaar Verdrag van Maastricht
Meer informatie / bestellen

De grote ontsnappingDe grote ontsnapping Karakter – € 19.99

De grootste uitbraak van Amerikaanse krijgsgevangenen tijdens de Tweede Wereldoorlog
Het verhaal van de grootste – maar minst bekende – ontsnapping uit een krijgsgevangenenkamp tijdens de Tweede Wereldoorlog, begint diep in de stinkende latrines van Kamp Schubin in Polen. Amerikaanse en Candadese krijgsgevangenen graven in afschuwelijke omstandigheden een tunnel die uiteindelijk 36 gevangenen in staat stelt om uit de klauwen van de nazi’s te ontsnappen. Door deze ontsnapping wordt de beveiliging van het kamp aangescherpt, waardoor ontsnappen onmogelijk lijkt. Alle pogingen om toch te breken, mislukken stuk voor stuk. Tot januari 1945,
Meer informatie / bestellen

Tussentijd - David JonesTussentijd – David Jones Bezige Bij – € 19.99

Auteur en beeldend kunstenaar David Jones was van 1915 tot 1918 gelegerd aan het westfront van de Eerste Wereldoorlog, waar hij onder andere meevocht in de slag aan de Somme. In dit boek doet Jones een poging zijn oorlogservaringen ‘vorm te geven’ – in een virtuoos samenspel van proza en poëzie vermengt hij folklore met klassieke lyriek en soldatenpraat, en beschrijft hij het leven aan het front vanuit wisselend perspectief. Deze modernistische klassieker verscheen voor het eerst in 1937, maar wordt door schrijvers en kunstenaars tot op de dag van vandaag als een invloedrijk meesterwerk gezien, en is nu voor het eerst in het Nederlands vertaald.
Meer informatie / bestellen

De geboorte van EuropaDe geboorte van Europa. Een geschiedenis zonder einde Polis – € 24.99

taat de Europese Unie op uiteenvallen? Amper enkele jaren geleden had niemand die vraag durven te stellen. Vandaag ligt ze op ieders lippen. Om goed te beseffen wat er op het spel staat, moeten we het prille begin van de Europese eenmaking opnieuw leren kennen. Op de puinhopen van de Tweede Wereldoorlog hebben Europeanen met de moed der wanhoop (en onder zachte dwang van Amerika) de handen in elkaar geslagen. Vandaag hebben we de indruk dat die eenmaking vanzelf is gegaan, maar niets is minder waar. En voor hetzelfde geld had het heel anders kunnen lopen.
Meer informatie / bestellen

Mijn gevangenissen – Silvio Pellico G.A. Van Oorschot – € 19.99

Silvio Pellico (1789-1854) schreef met Mijn gevangenissen het meest succesvolle boek uit de Italiaanse literatuur van de negentiende eeuw. Binnen enkele jaren na verschijning was het door heel Europa in vertaling beschikbaar, ook in Nederland, waar het al in 1833 uitkwam. Daarna volgden nog diverse andere vertaalde edities, de laatste in 1911. Aan de vooravond van de 200-jarige herdenking van Pellico’s historische martelaarschap voor de onafhankelijkheid van Italië, is het hoog tijd voor een moderne Nederlandse editie van dit werk.
Voorpublicatie: Silvio Pellico: na 200 jaar nog actueel
Meer informatie / bestellen

Het verguisde ChristendomHet verguisde Christendom Walburg Pers – € 19.95

Er zijn heel weinig boeken geschreven over het vroegste christendom uit de allereerste tijd, nog voor het ontstaan van de bijbelse evangeliën. Dit komt mede omdat er weinig bronnen uit die periode leken te bestaan. Bij velen bestaat daardoor het onterechte beeld van een zich van aanvang af harmonisch ontwikkelende wereldkerk. Historicus Jacob Slavenburg toont aan de hand van uitputtend bronnenonderzoek aan dat dit een vals beeld is. De ‘oudste’ christenen zouden zich op geen enkele wijze in de kerkdiensten van vandaag herkennen.
Bespreking: Oorsprong en teloorgang van de vroegste kerk
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 34 | Signalementen week 36 >>>

×