Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 32 & 33) – 2017

Auteur:
4 minuten leestijd

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 30 en 31 | Signalementen week 34 >>>

Selectie week 32 & 33

Tabé Java, tabé IndiëTabé Java, tabé IndiëHarperCollins – € 19.99

In 1945 melden duizenden Nederlandse jongens zich aan als oorlogsvrijwilliger om ‘onze Rijksgenoten in Indië te bevrijden’. Evert-Jan Nijboer, een boerenzoon met weinig toekomstperspectief en veel idealen, geeft zich op. Hoopvol begint hij aan zijn avontuur, en aan zijn dagboek. De heenreis leest als een jongensboek, maar eenmaal op Java verandert de toon. Hij ziet vrienden sneuvelen, fotografeert massagraven en redt duizenden Javanen van een verbrandingsdood. De reis ontwikkelt zich tot een survivor’s story. Bij thuiskomst zwijgt Evert-Jan, zoals zovelen.
Voorpublicatie: Operatie Duck: de zuivering van negen kampongs (1946)
Meer informatie / bestellen

Mijn Europese familie - De laatste 54 000 jarenMijn Europese familie Athenaeum – € 24.99

Stamboomonderzoekers slagen erin hun voorouders tot negen of tien generaties geleden in kaart te brengen. Nieuwe DNA-technologie biedt nog meer mogelijkheden. Karin Bojs besloot het genealogisch onderzoek in te duiken en door DNA-analyses meer te weten te komen over haar banden met haar familie uit de prehistorie. Ze las honderden wetenschappelijke studies, interviewde toonaangevende wetenschappers en reisde naar tientallen landen om de sporen naar haar verleden te volgen.
Bespreking: De laatste 54.000 jaren van de mens
Meer informatie / bestellen

De noordse mythenDe Noordse mythen Athenaeum – € 22.50

Maak kennis met de wereld van Odin, Freyja, Skadi, Loki en al die andere goden uit de Scandinavische mythologie. Aan de hand van de Poëtische Edda en de Edda van Snorri Sturluson schetst mediëvist Carolyne Larrington een levendig beeld van hun avonturen en intriges. Niet alleen de goden en hun helpers (zoals de Walkuren), hun woonplaatsen (Walhalla!) en hun eeuwige tegenstanders (de reuzen) komen aan bod. Ook de door moord, wraak en weerwraak getekende geschiedenis van het geslacht der Völsungen, helden uit de Vikingtijd, wordt uitvoerig besproken.
Voorpublicatie: De Edda (1230) van Snorri Sturluson
Meer informatie / bestellen

Oudheid als ambitieOudheid als ambitie Vantilt – € 29.95

De late middeleeuwen en de vroegmoderne tijd (ca. 1400-1700) vormden bij uitstek perioden waarin veel veranderingen plaatsvonden, maar er tegelijkertijd een grote behoefte was aan nieuwe autorisatie op basis van de geschiedenis. Het ging hierbij niet om een romantische terugblik op het verleden, maar men leidde autoriteit af uit anciënniteit. Ouderdom was macht en werd als argument gebruikt om aanspraken te maken op privileges en grondgebieden.
Artikel: “Zo’n boek waarvan je al jaren hoopt dat iemand het schrijft”
Bespreking: De zoektocht naar een passend verleden
Meer informatie / bestellen

Sporen van smaragd - Per trein door Nederlands-Indië (1867-1949)Sporen van smaragd WBOOKS – € 24.95

Sinds 1867 groeide het spoorwegnet op Java en elders gestaag, zowel door particulier initiatief als door de investeringen van de Nederlandse staat. Die raakte er van overtuigd dat goede spoorverbindingen de export en industrie van de kolonie konden stimuleren en bovendien een militair-strategisch belang konden zijn. Dit boek geeft een beeld van de Indonesische spoorweggeschiedenis tot 1950.
Bespreking: Per trein door Nederlands-Indië (1867-1949)
Meer informatie / bestellen

De razende Republiek - Een geschiedenis van Frankrijk in vogelvluchtDe razende Republiek – Niek Pas Prometheus – € 15.00

Meer dan ooit worstelt Frankrijk met zichzelf in een wereld die snel verandert. De Republiek is razend. Is dit altijd zo geweest? Hoe wortelt Frankrijk eigenlijk in het verleden? De Franse geschiedenis heeft altijd tot de verbeelding gesproken. Grootse gebeurtenissen, meeslepende intriges en revolutionaire figuren hebben deze geschiedenis gevormd tot het Frankrijk van vandaag. In dit boek komen de meest invloedrijke gebeurtenissen van het verre en het recentste verleden aan bod om zo tot de kern van Frankrijk door te dringen.
Voorpublicatie: Frankrijk: de razende republiek
Meer informatie / bestellen

Zesdaagse Oorlog - De Israëlische ‘herschepping’ van het Midden-OostenZesdaagse Oorlog Walburg Pers – € 19.95

Weinig oorlogen duurden zo kort en hadden zo’n langdurig effect op de wereldpolitiek als de Zesdaagse Oorlog van 5-10 juni 1967. De grote militaire overwinning van de jonge staat Israël, behaald binnen een week, beïnvloedt zelfs vijftig jaar na dato nog dagelijks gebeurtenissen in het Midden-Oosten en ver daarbuiten. Op het eerste gezicht lijkt het verhaal van deze oorlog overzichtelijk: Israël verslaat de Arabische legers en verviervoudigt zijn grondgebied. Het echte verhaal is echter veel ingewikkelder, want deze oorlog is veel meer dan een territoriaal conflict.
Bespreking: De Zesdaagse Oorlog (juni 1967)
Meer informatie / bestellen

Mijn landhuizen Brieven over Romeinse villa'sMijn landhuizen – Plinius Athenaeum – € 9.99

Hoe zou het zijn om te wonen als een rijke Romeinse gentleman? En dan bij voorkeur in een grandioos buitenverblijf ergens in Italië, ver van het jachtige Rome, en voorzien van alle denkbare comfort. De Romeinse senator en redenaar Plinius de Jongere (ca. 62-ca. 113) bezat diverse landgoederen. In zijn correspondentie heeft hij het er vaak over. Zo geeft hij in twee beroemde ‘villabrieven’ fraaie beschrijvingen van zijn buitenverblijven aan de kust bij Rome en in Umbrië. Inclusief tuinen, kunstwerken en landschap. Zijn brieven vertellen ook over de reizen ernaartoe, over de ideale dagindeling tijdens welverdiende vakanties, en over het intense verlangen daarnaar in tijden van plicht en werk.
Bespreking: Plinius’ landhuizen
Meer informatie / bestellen

Weet je wel wie ik ben?Weet je wel wie ik ben? Uitgever – € 0.00

Ari Turunen brengt ons in Weet je wel wie ik ben? naar de oorsprong van de arrogantie. Want wat anders ligt ten grondslag aan de grootste catastrofes die de mensheid heeft voortgebracht? Van klimaatveranderingen tot financiële crises, het zijn bijna altijd de gevolgen van keuzes gemaakt vanuit de eigendunk van onze machthebbers. In de Sovjet-Unie werd in de jaren dertig van de een op de andere dag besloten dat de stroomrichting van alle rivieren in Siberië moest worden omgekeerd. En wat te denken van de bekende uitspraak van John Lennon, die op het hoogtepunt van zijn succes met The Beatles de woorden sprak: ‘We zijn op dit moment populairder dan Jezus’?
Bespreking: Arrogantie is van alle tijden
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 30 en 31 | Signalementen week 34 >>>

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×