Nieuwe geschiedenisboeken (week 35) – 2018

4 minuten leestijd

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 33/34 | Signalementen week 36 >>>

Selectie week 35

Het goede leven - Annegreet van BergenHet goede leven – Annegreet van Bergen

In ‘Het goede leven’ pakt Annegreet van Bergen de draad op van haar bestseller ‘Gouden jaren’. Nederland is in korte tijd rijker geworden dan we ooit voor mogelijk hadden gehouden. Nieuwe wetenschappelijke inzichten en technische mogelijkheden zorgden ervoor dat de wereld letterlijk en figuurlijk werd opengebroken. Met bromfiets of auto kwamen we steeds verder van huis. Televisie bracht onbekende landen en volkeren de woonkamer binnen.
Voorpublicatie: Jaren ’50-’70: weinig en vooral kort telefoneren
Meer informatie (+ video) / bestellen

Vragen die ik kreeg over de Holocaust - Hédi FriedVragen die ik kreeg over de Holocaust

In ‘Vragen die ik kreeg over de Holocaust’ beantwoordt Auschwitz-overlevende Hédi Fried vragen die ze kreeg over de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Fried reist al ruim dertig jaar langs middelbare scholen en universiteiten om over de Holocaust, antisemitisme en racisme te vertellen. In dit belangrijke boek beantwoordt ze de vragen die haar gesteld werden en die haar het meest bij zijn gebleven. Op openhartige, indringende en levenslustige wijze vertelt Fried over de dag dat haar familie werd gedeporteerd uit haar geboortedorp, over de tijd in het kamp en het leven daarna.
Bespreking: Vragen die Hédi Fried kreeg over de Holocaust
Meer informatie (+ video) / bestellen

Goed boerenGoed boeren – Cato

Stel, je bent een Romeinse zakenman met veel geld. Je wilt investeren in een goed boerenbedrijf. Hoe pak je dat aan? In dit boek vertelt Cato waar je op moet letten. Gebouwen en hun uitrusting, werktuigen, slaven en de benodigde voeding, modelcontracten, rituele gebeden, recepten voor deegwaren: alles komt aan bod. Goed boeren is een handboek voor de Romeinse kapitalist. Cato biedt een fascinerend inkijkje in het antieke Italië. Het is tevens het oudste overgeleverde Latijnse proza.
Bespreking: Goed boeren volgens Cato de Oudere
Meer informatie / bestellen

Mijn Poolse huis. Vakanties naar AuschwitzMijn Poolse huis. Vakanties naar Auschwitz

Wie aan Auschwitz denkt, denkt niet aan vakantie. Voor Dore van Duivenbode is dat anders. Vanaf haar prille jeugd reist ze met haar Poolse moeder in een knalroze touringcar vanuit Rotterdam naar het familiehuis bij Auschwitz. Pas later wordt Dore zich bewust van de geschiedenis die aan de plaats kleeft. Wanneer haar moeder overlijdt, moet Dore het door everzwijnen en steenmarters geteisterde familiehuis verkopen. Voordat ze afscheid neemt, doet ze wat ze al heel lang van plan was: de bewoners van Auschwitz vragen hoe ze met het verleden leven. Het levert bijzondere verhalen op. Inclusief het verhaal van haar moeder, haar grootmoeder en van haarzelf.
Meer informatie / bestellen

   Op de schouders van grote en kleine reuzenOp de schouders van grote en kleine reuzen

Vier eeuwen geschiedenis van de Nederlandse ondernemer
Nederland heeft vanaf de zeventiende tot en met de twintigste eeuw veel spraakmakende en indrukwekkende ondernemingen voortgebracht, waar boeiende, verbluffende en soms komische verhalen achter schuilgaan. Die verhalen vormen de rode draad van dit boek. Het vertelt over de bijzondere geschiedenis van vooruitstrevende ondernemers, die kansen pakten toen die zich aandienden en over hoe en waarom die kansen vaak ook weer vervlogen.
Meer informatie / bestellen

De man die miljoenen levens reddeDe man die miljoenen levens redde

Met een kunstmatige nier van worstenvel, rubberslangen, een naaimachinemotor, een waterpomp van een t-Ford, aluminium uit een neergeschoten vliegtuig en een waterbak van een pannenbouwer redde Willem Johan Kolff (1911-2009) tijdens de Tweede Wereldoorlog als eerste ter wereld een nierpatiënt het leven. Uitvinder-arts Kolff is een van de belangrijkste medische pioniers die Nederland heeft voortgebracht. Hij deed wat niemand voor hem had gedurfd: machines gebruiken om menselijke organen te vervangen. Kolff ontwikkelde na de kunstnier ook nog een hart-longmachine en het kunsthart en groeide uit tot de mondiale vader van de kunstorganen.
Meer informatie / bestellen

Waanwijze lasterbendeWaanwijze lasterbende – Geertje Dekkers

De geboorte van de wetenschap in acht ruzies
Schijnvroom, valschhartig, waanwijs: de mannen in dit boek beschimpen elkaar met de oneervolste woorden die ze maar kunnen bedenken. Ze voeren strijd over hét doel in hun werkzame leven: ware kennis over mens en kosmos. En ze zijn het fundamenteel met elkaar oneens. Deze mannen leven in de zeventiende en achttiende eeuw en zijn betrokken bij de moeizame geboorte van een nieuwe manier van denken die we nu ‘wetenschap’ noemen en die ons moderne leven iedere minuut beïnvloedt.
Meer informatie / bestellen

Eerste ontmoetingen; verering van de vooruitgangEerste ontmoetingen; verering van de vooruitgang

Oscar Wilde zei ooit: ‘Het leven imiteert de kunst veel meer dan dat de kunst het leven imiteert.’ Had hij gelijk? De van oorsprong Nigeriaanse historicus David Olusoga reist de wereld rond om de geschiedenissen die volken met elkaar verbinden aan elkaar te knopen. We lezen wat er met de kunst gebeurde tijdens het tijdperk van de ontdekkingsreizen, toen beschavingen elkaar voor het eerst ontmoetten. Natuurlijk was dat een periode van veroveringen en vernietiging, maar het was ook een tijd van wederzijdse nieuwsgierigheid, wereldhandel en de uitruil van ideeën.
Meer informatie / bestellen

Het landschap van de PolyfonistenHet landschap van de Polyfonisten

Josquin Desprez, Guillaume Dufay, Orlandus Lassus, enz. Het zijn maar enkelen van de wereldberoemde Polyfonisten of ‘Franco-Flamands’ die een onuitwisbare stempel hebben gedrukt op de evolutie van de meerstemmige muziek in Europa. Met zijn Huelgas Ensemble brengt Paul Van Nevel sinds tientallen jaren over de hele wereld hun muziek.
Meer informatie / bestellen

Dichterbij dan verwachtDichterbij dan verwacht – Jacqueline Vreeken

In de nalatenschap van zijn vader treft Frans Leichel (1940) een doos met documenten aan. De brieven en foto’s roepen vragen op over het leven van zijn voorouders. Zijn nicht Jacqueline Vreeken is direct geboeid. Op zoek naar antwoorden start ze een speurtocht en reconstrueert ze stukje bij beetje de turbulente familiegeschiedenis van haar oom. Ze werpt licht op de rol van Franz Liszt in het leven van Frans’ overgrootvader Ehrenfried, de beroemde orgelbouwer. De intrigerende levensloop van grootvader Friedrich volgt ze op de voet.
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 33/34 | Signalementen week 36 >>>

De geschiedeniswinkel van Historiek

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×