Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 33/34) – 2018

Auteur:
4 minuten leestijd
nieuwe geschiedenisboeken
nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 31/32 | Signalementen week 35 >>>

Selectie week 33/34

De Grieken: Hoe een cultuur zich over de wereld verspreiddeDe Grieken. Hoe een cultuur zich over de wereld verspreidde

Dit is het oude Griekenland – maar niet zoals wij het kennen. Wat maar weinigen weten is dat de Griekse beschaving zich heeft uitgestrekt rond de Zwarte Zee en in het hele Midden-Oosten, en dat er zelfs Griekse steden waren in de uitlopers van de Himalaya. In dit boek wordt de geschiedenis verteld van de Grieken buiten Griekenland, zoals Sappho van Lesbos, Archimedes uit het Italiaanse Syracuse en Herodotus uit Klein-Azië. En zoals zij waren er veel meer.
Voorpublicatie: Hoe een cultuur zich over de wereld verspreidde
Meer informatie (+ video) / bestellen

Een naoorlogse achtbaanEen naoorlogse achtbaan – Ian Kershaw

Na twee verwoestende oorlogen in de eerste helft van de twintigste eeuw begint Europa aan zijn wederopbouw. Ian Kershaw beschrijft de eerste stappen naar een nieuwe, ogenschijnlijk welvarende toekomst, die echter wordt geteisterd door de spanningen van de Koude Oorlog, de economische groei en de sociale gevolgen daarvan, de roerige jaren zestig, de val van de Sovjet-Unie en de problemen die de landen in Oost-Europa ondervonden bij de transitie naar democratie en kapitalisme. Vervolgens zette 9/11 ook in Europa grote veranderingen in gang.
Meer informatie / bestellen

Redbad - Koning in de marge van de geschiedenisRedbad. Koning in de marge van de geschiedenis

Het boek bij de bioscoopfilm Redbad
Het jaar des Heren 697: op een drassig veld in de buurt van Dorestad staat de Friese koning Redbad aan het hoofd van een heidense legerschare. Vandaag neemt hij het op tegen de christelijke hofmeier Pippijn, de leider van het machtige Frankische rijk. Dit is de dag waarop de Friezen weerstand zullen bieden aan het christelijk imperialisme van de Franken. Maar het liep anders…
Bespreking: “Een soort Game of Thrones, maar dan echt”
Meer informatie / bestellen

Vragen die ik kreeg over de HolocaustVragen die ik kreeg over de Holocaust – Hédi Fried

In ‘Vragen die ik kreeg over de Holocaust’ beantwoordt Auschwitz-overlevende Hédi Fried vragen die ze kreeg over de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Fried reist al ruim dertig jaar langs middelbare scholen en universiteiten om over de Holocaust, antisemitisme en racisme te vertellen. In dit belangrijke boek beantwoordt ze de vragen die haar gesteld werden en die haar het meest bij zijn gebleven. Op openhartige, indringende en levenslustige wijze vertelt Fried over de dag dat haar familie werd gedeporteerd uit haar geboortedorp, over de tijd in het kamp en het leven daarna.
Meer informatie (+ video) / bestellen

Arthur LintonArthur Linton. Een ‘dopingdode’ uit het negentiende-eeuwse…

Op 23 juli 1896 overleed de 27-jarige topwielrenner Arthur Linton, naar algemeen wordt aangenomen aan een dodelijke dosis doping. Volgens velen is de succesvolle Welshman zelfs de eerste dopingdode in de moderne sportgeschiedenis. Die doping zou hem tijdens de loodzware, bijna 600 kilometer lange monsterklassieker van Bordeaux naar Parijs door zijn coach James Edward Warburton zijn toegediend.
Voorpublicatie: Een ‘dopingdode’ uit het 19-eeuwse wielrennen?
Meer informatie (+ video) / bestellen

De hartenjagerDe hartenjager – René van Stipriaan

Leven, werk en roem van Gerbrandt Adriaensz. Bredero
Het leven van Gerbrandt Adriaensz. Bredero (1585-1618) was kort maar ongekend vruchtbaar. In nauwelijks acht jaar schreef hij honderden gedichten en liederen die tot de mooiste uit de Nederlandse literatuur behoren, en meer dan tien toneelstukken die nog altijd sprankelen van leven. Zijn kluchten, het blijspel Moortje en vooral de onweerstaanbare Spaanschen Brabander hebben door de eeuwen heen vele duizenden mensen onvergetelijke uren bezorgd.
Meer informatie / bestellen

Het leven in RomeHet leven in Rome. Het eerste satirenboek – Horatius

De Romeinse dichter Quintus Horatius Flaccus (65-8 v.Chr.) geldt als een van de allergrootsten uit de antieke literatuur. Maar in zijn debuutbundel uit 35 v.Chr. neemt hij een heel bescheiden pose aan. Zijn eerste satirenboek bestaat uit een tiental Gesprekken in Gewone Taal. In luchtige verzen spreekt de dichter over zichzelf en zijn leven, en over de belangrijke personen die hij heeft ontmoet, zoals Maecenas en Vergilius. Literatuur en politiek komen aan bod, maar ook grappige taferelen uit het leven van alledag in Rome. Beroemd is Horatius’ hilarische verslag van een reis over de Via Appia naar Brindisi.
Meer informatie (+ video) / bestellen

Filosofen van deze tijdFilosofen van deze tijd

Nooit was er zo veel belangstelling voor filosofie als de laatste jaren. Daarmee groeit de behoefte aan een heldere inleiding die de oppervlakkigheid overstijgt zonder in dor academisch proza te vervallen. Filosofen van deze tijd behandelt de drieëndertig belangrijkste denkers van de laatste halve eeuw. Een keur van specialisten presenteert de meest spraakmakende stromingen en thema’s van de afgelopen decennia. Filosofen van deze tijd is niet louter een geschiedenis van de recente ontwikkelingen – het schetst meteen het filosofische landschap voor de eenentwintigste eeuw.
Meer informatie / bestellen

Oorlog in het OostenOorlog in het Oosten – Samuel De Korte

Acht korte geschiedenisverhalen over Oost-Europa in de Tweede Wereldoorlog
De Tweede Wereldoorlog was een bloedige strijd die over de hele wereld werd uitgevochten. Talloze mensen namen deel aan de gevechten die op allerlei fronten plaatsvonden. De focus ligt dan ook op de individuele beleving van dit conflict en niet op de grote veldslagen. Acht van deze geschiedenisverhalen zijn gekozen voor dit boek waarbij Oost-Europa centraal staat. Onbekende historische verhandelingen of vergeten helden en heldinnen worden opnieuw onder de aandacht gebracht.
Meer informatie (+ video) / bestellen

Hoogeveen 1883Hoogeveen 1883. In de voetsporen van Vincent van Gogh

“Hoogeveen zelf vind ik hoe meer ik in de omstreken rondloop, hoe langer hoe mooier en ik twijfel er niet of dit zal zoo blijven” – Vincent van Gogh, Hoogeveen, 21 september 1883
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 31/32 | Signalementen week 35 >>>

De geschiedeniswinkel van Historiek

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.015 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×