Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 35) – 2023

4 minuten leestijd
geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.


<<< Signalementen week 33/34 | Signalementen week 36 >>>

Selectie week 35


  • Als Lage Landen te klein zijn

    15 bizarre levens in het buitenland
    Alle Nederlanders en Vlamingen die in dit boek beschreven worden, hebben een onconventioneel, excentriek of mysterieus leven geleid in het buitenland. Hun avontuurlijke bestaan leidden zij uit vrije wil, soms tegen wil en dank. Zij waren arts of kunstenaar, werkten in de handel of werden simpelweg gegijzeld. Velen zijn redelijk onbekend in de Lage Landen, doch zij leven voort in het collectieve geheugen in het land waar zij verbleven.

    Bekijk boek



  • Amsterdam in bijna 80 boeken

    Het is de stad van de bruine cafés van Carmiggelt, de ‘jongedames’ van Betje Wolff en Aagje Deken en de provo’s van Harry Mulisch. De stad waar Hanny Michaelis de oorlog beleefde, waar Lale Gül opgroeide en waar Remco Campert het vurrukkulluk had. De stad van legendarische romanpersonages als Woutertje Pieterse, Anton Wachter en Ciske de Rat. In Amsterdam in bijna 80 boeken beschrijven Nederlands geliefdste verhalenvertellers Amsterdam aan de hand van zijn mooiste, belangrijkste en leukste boeken.

    Fragment: Halsstarrige behoudzucht en megalomane uitbreidingsdrift

    Bekijk boek



  • De kunst van alchemie

    Alchemisten wilden niet alleen goud maken, hun ultieme doel was om de natuur te onderwerpen aan de menselijke verbeelding. Voor wetenschappers, filosofen en kunstenaars leek alchemie de sleutel tot de ontdekking van het ontstaan van de wereld. In dit boek vol prachtige prenten en artistieke beelden vertelt David Brafman, curator ‘rare books’ bij het Getty Research Institute, hoe alchemie, volgens hem na het vuur de belangrijkste menselijke ontdekking ooit, wereldwijd wetenschap en kunst beïnvloedde.

    Bekijk boek



  • Echo van de tijd

    De herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in klassieke muziek
    In Echo van de tijd geeft Jeremy Eichler een gepassioneerd pleidooi voor de sterke relatie tussen het culturele geheugen en muziek in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. Als we het hebben over hoe onze samenleving zich voorbije tijden herinnert, denken we vaak aan geschiedenisboeken, archieven, documentaires en gedenkplaatsen. Maar ook muziek kan dienen als herinnering, zo laat Eichler zien.

    Bekijk boek



  • Een foto vertelt

    Vijftig familieverhalen van Chinezen uit Indonesië
    In Een foto vertelt vinden vijftig foto’s met verhalen een permanente plek. Daarin ligt een eeuw geschiedenis van Chinezen uit Indonesië besloten. De vooroorlogse periode laat deels een onbezorgde tijd zien, maar gaat ook in op gevoelige thema’s als het gemengde huwelijk en de raciale segregatie in de Nederlands-Indische maatschappij. Hachelijk situaties tijdens de Japanse bezetting worden met humor en incasseringsvermogen doorstaan.

    Bekijk boek



  • Fragmenten van de Vlaamse Roman van de Roos

    Over minnepijn en liefdesgeluk in de Middeleeuwen. Lessen in liefde voor lieden van toen en nu
    In zijn uitgave (1962) noemde Klaas Heeroma de in de Hofbibliotheek te Leeuwarden gevonden restanten van een 14e-eeuwse ridderroman, na enige aarzeling, de Florigout-fragmenten. Een Franse bron is nooit gevonden, het gaat dus vermoedelijk om ‘epiek van eigen bodem’ (Van Oostrom). Hoofdpersoon in de roman is de Engelse koningszoon Florigout, de ‘Goudsbloem’ onder de Westerse ridderschap.

    Bespreking: Hoe pluk je een roos?

    Bekijk boek



  • Het pad van de vrede

    Een wandeling langs het westelijk front
    Na ingrijpende veranderingen was Anthony Seldon een tijdlang niet in staat om zijn leven opnieuw richting en inhoud te geven en hij besloot een 35-daagse pelgrimstocht te ondernemen van de Frans-Zwitserse grens naar het Kanaal. Het idee voor deze 1000 kilometer lange tocht was geïnspireerd door de brieven van een Britse soldaat in de Eerste Wereldoorlog, Alexander Dougles Gillespie.

    Bespreking: Wandelen over de beenderen en restanten van de Eerste Wereldoorlog

    Bekijk boek



  • Het huis in de wolken

    Een liefde in Jemen
    In het voorjaar van 2015 breekt op het zuidwesten van het Arabisch schiereiland een verwoestende oorlog uit als een coalitie van elf landen onder leiding van Saoedi-Arabië buurland Jemen aanvalt. Deze ‘vergeten oorlog’ – die nog altijd voortduurt – vormt het decor van een aangrijpende familiegeschiedenis.

    Bekijk boek



  • In de schaduw van de keizerin

    Het leven van Maria Theresia van Oostenrijk en drie van haar dochters
    Toen Maria Theresia 23 jaar oud was, erfde ze de tronen van haar vader. Onmiddellijk daarna werd ze van alle kanten aangevallen door buitenlandse mogendheden die ervan overtuigd waren dat een vrouw te zwak zou zijn om zichzelf te verdedigen. Maar de aartshertogin van Oostenrijk en de koningin van Hongarije en Bohemen hield stand en werd een van de invloedrijkste vrouwen uit de Europese geschiedenis.

    Bekijk boek



  • Oldengaerde

    Het verhaal van een havezate en zijn bewoners
    Even buiten Dwingeloo ligt havezate Oldengaerde verscholen in het groen van het landgoed. Een statig huis met een prachtig geornamenteerde gevel. Het is gebouwd in dezelfde stijl als de herenhuizen die in de zeventiende eeuw langs de Amsterdamse grachtengordel verrezen. Oldengaerde is beslist een boek waard, vond Het Drentse Landschap.

    Bekijk boek



  • Xavi

    Het verhaal van het wonderkind met de gouden krullen
    Xavi Simons was nog maar zeven jaar toen hij werd gescout voor de beroemde jeugdopleiding van FC Barcelona. In zijn periode daar won hij maar liefst viermaal op rij de Ballon d’Or voor de beste jeugdspeler. Bij Barcelona en Paris Saint-Germain mocht hij zich ploeggenoot noemen van wereldsterren als Messi, Mbappé en Neymar. Bij PSV maakte hij zijn debuut tegen Ajax in de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal en scoorde meteen.

    Bekijk boek


Meer geschiedenisboeken:


<<< Signalementen week 33/34 | Signalementen week 36 >>>

×