Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.
Selectie week 38
Het gevecht met de Nederlandse Spoorwegen – Salo Muller
Het begon als een persoonlijke kruistocht en het werd een schadeclaim voor alle Nederlandse slachtoffers van de Holocaust die door de Nederlandse Spoorwegen zijn vervoerd naar Westerbork en vanuit Westerbork naar de Duitse grens op weg naar de concentratie- en vernietigingskampen in Duitsland en Polen. Salo Muller is vasthoudend als het gaat om de nalatenschap van zijn in Auschwitz vermoorde ouders. Als klein jongetje zat hij ondergedoken op verschillende adressen en overleefde hij de naziterreur. Hij schreef hierover in zijn oorlogsherinneringen Tot vanavond en lief zijn hoor!
Artikel: Onderscheiding voor Salo Muller
Meer informatie / bestellen
Naar Buiten – Hans Buiter
Een geschiedenis van Nederlanders en kamperen
Naar buiten is een geschiedenis over kamperen door Nederlanders, die begint bij de avonturiers van een eeuw geleden, die uitlegt waarom dankzij de oorlog kamperen zo populair werd, en die ons nostalgisch doet terugdenken aan vroege kinderjaren op de camping. Dit boek neemt je mee op een reis van ruim honderd jaar, vanaf de vroege twintigste eeuw toen landgenoten het van oorsprong Engelse fenomeen oppikten tot aan de huidige tijd waarin een ongekend aantal het omarmen.
Fragment: Kampeerregels uit de jaren ’40
Meer informatie / bestellen
Otto Skorzeny. Hitlers favoriete commando
Het bizarre levensverhaal van SS’er Otto Skorzeny, die door sommigen ‘de gevaarlijkste man van Europa’ werd genoemd. Stuart Smith schreef de biografie van Otto Skorzeny, Hitlers favoriete commando. SS-Obersturmbannführer Otto Skorzeny was in zijn eigen tijd al legendarisch. Hitlers favoriete commando verwierf een reputatie als durfal en werd bekend om zijn missie in 1943 om de gevangen Mussolini te bevrijden. Het was de eerste actie in een reeks van spectaculaire special ops. Skorzeny’s werkwijze beïnvloedde de aanpak van alle speciale operaties nadien. Maar Skorzeny was naast onverschrokken en vindingrijk, vooral ook een overtuigde nazi en nietsontziende killer.
Meer informatie / bestellen
Regentenwerk – Lauren Lauret
Tot de Bataafse Revolutie van 1795 kwamen op het Binnenhof regenten in de Staten-Generaal samen namens zeven soevereine provincies om de Republiek te besturen. Twintig jaar later waren de Staten-Generaal (inmiddels verzamelnaam voor de Eerste en Tweede Kamer) enkel nog medewetgever naast koning Willem I. De wortels van de Tweede Kamer in de Republiek hebben echter meer continuïteit opgeleverd dan tot nu toe is aangenomen. Dit boek laat zien dat de Kamerleden hun nieuwe vergaderpraktijk vormgaven op basis van de oude regententradities.
Bespreking: Vergaderen in de Staten-Generaal en Tweede Kamer
Meer informatie / bestellen
24 uur in het oude Athene – Philip Matyszak
Welkom in het Athene van 416 v. Chr. De stad heeft op dat moment ongeveer 30.000 inwoners, met meer genieën per vierkante meter dan ooit in de geschiedenis van de mensheid. Terwijl de stad op de rand van de rampzalige oorlog zweeft die het einde van haar gouden tijdperk zal betekenen, brengen wij vierentwintig uur met gewone Atheners door. Aan het woord komen onder andere een tempelbewaker, een slavin, een dokter en een priesteres. Hun verhalen scheppen een levendig beeld van hoe het was om in die tijd te leven. De kaderteksten met citaten uit de klassieke literatuur en aanvullende informatie schetsen een beeld van een tijd die nog altijd enorm tot de verbeelding spreekt.
Meer informatie / bestellen
De veertigjarige oorlog – Olaf van Nimwegen
Van 1672 tot 1712 was de Republiek der Verenigde Nederlanden in een titanenstrijd met het Frankrijk van de Zonnekoning verwikkeld. Gedurende deze ‘Veertigjarige Oorlog’ leverde zij onder aanvoering van stadhouderkoning Willem III (1650-1702) en zijn politieke erfgenamen een gigantische militaire inspanning. De veerkracht, standvastigheid en volharding waarmee de Nederlanders vochten dwongen Lodewijk XIV zijn politiek ven territoriale expansie op te geven en een Europees machtsevenwicht te aanvaarden.
Bespreking: ‘Elke dag zien wij officieren op krukken’
Meer informatie / bestellen
Revolutionaire jaren. Politiek en idealen rond 1800
In Revolutionaire tijden neemt René Koekkoek de lezer mee op een opwindende historische reis langs vier brandhaarden van de late achttiende eeuw: de rebellerende koloniën in Noord-Amerika, de dramatische zomermaanden van 1789 in Parijs, de Haïtiaanse Revolutie in de Caraïben en de eerste oefening in democratie op Nederlandse bodem: de Bataafse Republiek. De revoluties van de late achttiende eeuw staan zonder twijfel aan de basis van de democratische rechtsstaat, al zijn ze door historici vaak afgeserveerd als hopeloos naïef. Maar er zijn ook historici die deze revoluties juist overenthousiast de hemel in prezen.
Meer informatie (+video) / bestellen
De leunstoel van de SS-officier
Het geheime leven van een nazi onthuld
Zeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog duiken plotseling oorlogsdocumenten van een onbekende SS-officier op. Vindplaats: de binnenkant van een willekeurige leunstoel in Amsterdam. Het is voor historicus Daniel Lee het begin van een enerverende zoektocht naar de oorsprong van deze verborgen papieren. Zijn zoektocht brengt hem op het spoor van dr. Robert Griesinger, een advocaat en rijksambtenaar uit Stuttgart die aan het einde van de oorlog in Praag is vermoord.
Fragment: Een ‘echte’ nazi
Meer informatie / bestellen
De ommuurde stad. Geschiedenis van een stadsverdediging
Eeuwenlang lagen veel Nederlandse steden verscholen achter muren, torens en poorten. Als ’s avonds de klok klonk omdat de stadspoorten gingen sluiten, moesten de stedelingen zich haasten om op tijd binnen te zijn. De bouw van een stadsverdediging was een groot en duur karwei. Maar wie niet investeerde, was kwetsbaar en soms zelfs reddeloos verloren. Als eerste Nederlandse stad startte Utrecht in 1122 met de bouw van haar verdediging. Wat begon als een gracht, vier poorten en enkele natuurstenen torens, veranderde na de uitvinding van de baksteen in hoge stenen muren met ruim vijftig torens.
Meer informatie / bestellen
Spionkoppen. Inlichtingenleiderschap in elf portretten
Rond hoofden van inlichtingen- en veiligheidsdiensten hangt in Nederland altijd een waas van geheimzinnigheid. In landen als de VS en Groot-Brittannië zijn zij veel bekender. Sinds jaar en dag verschijnen diensthoofden daar in de media, en van menige intelligence leader verschenen memoires of biografieën. De bazen van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) en zijn opvolger, de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), bleven lang in de schaduw. Slechts af en toe is er een die – vaak schoorvoetend – iets van zichzelf laat zien. Zij ontkomen meestal niet aan de ingebakken neiging van geheime diensten om te oesteren.
Meer informatie / bestellen
Meer geschiedenisboeken:
- Alfred Nobel. Het verhaal van een man en zijn tijd – Ingrid Carlberg
- Van Rossem houdt je scherp – Maarten van Rossem
- Met zicht op het einde. Levensbrieven aan Lucilius – Seneca
- Gods schaduw. Hoe sultan Selim I de loop van de geschiedenis bepaalde – Alan Mikhail
- Hitchcock compleet. Het verhaal van de 57 films en 20 TV- films
- Rood rubber. Leopold II en zijn Congo – Daniel Vangroenweghe
- Granaten en minaretten. Een diplomaat op zoek naar vrede in een Arabische….
- Kaaskop tussen de kalasjnikovs. Verhalen uit het echte Rusland – William Immink
- Allemaal de schuld van Montgomery. De familie Van Rossem in de laatste oorlogsmaanden
- De penitentie – Leo van der Heijdt