Onderscheiding voor Salo Muller

1 minuut leestijd

De 84-jarige journalist en publicist Salo Muller heeft vrijdag, tijdens de presentatie van zijn boek Het gevecht met de Nederlandse Spoorwegen, een koninklijke onderscheiding ontvangen uit handen van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. Dit voor zijn inzet om de rol van de NS tijdens de Tweede Wereldoorlog onder de aandacht te brengen. Muller werd bevorderd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Het gevecht met de Nederlandse Spoorwegen - Salo Muller
Het gevecht met de Nederlandse Spoorwegen – Salo Muller
Salo Muller werd in 1936 in Amsterdam geboren in een Joods gezin. Nadat zijn ouders tijdens de Tweede Wereldoorlog waren opgepakt kwam hij, via de crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg, in een onderduikgezin. Onder de schuilnaam Japje Mulder verbleef hij tot het eind van de oorlog bij pleegouders in het Friese Ureterp. Zijn ouders werden tijdens de oorlog beiden vermoord in nazivernietigingskamp Auschwitz.

In zijn werkzame leven was Muller onder meer fysiotherapeut bij Ajax. In die functie maakte hij de grote successen van Ajax in de jaren zeventig mee. Hij zat naast Rinus Michels op de bank en behandelde de kwetsuren van grote voetballers zoals Johan Cruijff. Over zijn belevenissen tijdens de oorlog schreef hij het boek Tot vanavond en lief zijn hoor. Dit waren de laatste woorden die zijn ouders tot hem richtten, alvorens ze voor eeuwig gescheiden werden.

Schadevergoeding

De laatste jaren zette Muller zich in voor het regelen van schadevergoeding van de NS aan slachtoffers van de Holocaust of hun nabestaanden. De NS voerde tijdens de oorlog een groot aantal transporten van Joden, Nederlandse krijgsgevangenen en arbeiders voor de Arbeitseinsatz uit. Alleen al in 1942 reden er 148 treinen met Joden naar doorgangskamp Westerbork en 632 treinen met gedwongen tewerkgestelden naar Duitsland. Ook de ouders van Muller werden met een trein van de NS naar Westerbork vervoerd om vervolgens naar Auschwitz te worden overgebracht. In 2005 bood de NS al wel excuus aan, maar wilde daar geen schadevergoeding aan koppelen. Na jarenlange strijd van Salo Muller werd eind 2018 bekend dat de NS toch schadevergoeding gaat betalen aan slachtoffers en nabestaanden van de Holocaust. In zijn vrijdag gepresenteerde boek beschrijft Muller zijn strijd met de NS.

Gerelateerd: Las Vegas en Auschwitz

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×